Aktualizované Eva Mikulová Rôzne

VIDEO: Košičania spontánne vyšli do ulíc na protest proti šikane vlády a zaspomínať na november 1989

Vyše tisíc ľudí prišlo do centra Košíc, aby vyjadrili podporu hnutiu Za slušné Slovensko a odmietlo eštebácke praktiky vlády a šikanu voči mladým ľuďom a novinárom.

Ilustračný obrázok k článku VIDEO: Košičania spontánne vyšli do ulíc na protest proti šikane vlády a zaspomínať na november 1989
9
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Ani mrazivá zima nezabránila Košičanom vyjsť do ulíc, aby si pripomenuli novembrové udalosti v roku 1989 a aby podporili všetkých mladých ľudí z iniciatívy Za slušné Slovensko, ktorých v posledných dňoch vyšetrovala NAKA a poslanec Róbert Fico ich obvinil z podvratnej činnosti voči štátu.

Fico taktiež obvinil i novinárov, ktorí podľa neho vedú džihád voči vláde. „Hanba, Fico do basy a sme tu zadarmo,“ kričali ľudia.

Atmosféra ako v novembri 1989

Protest začal o 18,00 hodine a organizátori pripravili pre ľudí horúci mätový čaj. Košičania si minútou ticha pripomenuli pamiatku Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka.

Ako prvý vystúpil košický básnik Martin Straka s vlastnou básňou venovanou obom zavraždeným. Dav si potom zaspieval aj so speváčkou Ľudmilou Benkovou ikonickú pieseň Karla Krylla – Anděl. A starší ľudia v dave, ktorí rok 1989 zažili na vlastnej koži, spievali s ňou.

Na pódiu sa vystriedalo viacero rečníkov, najmä bývalí členovia Občianského fóra. V prejavoch spomínali na to, ako stáli na námestiach v roku 1989 a bojovali za slobodu a demokraciu.

„Áno, báli sme sa, ale sme vydržali,“ povedala na pódiu Mária Gamcová. Daniel Pastirčák z OF povedal. „Mám pocit déja vu z vyjadrenia poslanca Fica.“ Ľudia ho podporili skandovaním: „Fico do basy.“

Podľa spoluorganizátora Jána Gálika bolo hlavným cieľom uctiť si tých, ktorí v roku 1989 bojovali za demokraciu. Ako povedal, ďalšie zo série zhromaždení sa rozhodli zorganizovať v predvečer Dňa boja za slobodu a demokraciu, aby si pripomenuli pád komunizmu a ľudí, ktorí v tom čase vyšli do ulíc a žiadali lepšiu krajinu.

„Rozhodli sme sa usporiadať toto zhromaždenie, aby sme si pripomenuli odvahu týchto ľudí, ktorí sa postavili vtedajšiemu režimu, aby sme zdôraznili, že aj dnes je veľmi dôležité zaujímať sa o tom, v akom stave je naša demokracia, kontrolovať našich politikov a snažiť sa o slušnú krajinu,“ povedal s tým, že zhromaždenie bolo plánované dlhšie.

Odovzdali štafetu

V príhovoroch odznelo aj to, že organizátori protestov sú atakovaní zo strany vládnucich politikov a vystavení šikanovaniu zo strany NAKA, ktorá ich začala predvolávať pre anonymné trestné oznámenie zo štátneho prevratu a platenia zo zahraničia, na čo dav reagoval skandovaním hesla „Sme tu zadarmo“.

Zaznela aj legendárna pieseň Novembra ’89 Sľúbili sme si lásku v podaní speváka Matúša Kolesára.

Starší členovi OF, VPN a študentského hnutia v závere zhromaždenia symbolicky odovzdali mladým ľuďom na pódiu štafetu odkazu nežnej revolúcie. Zhromaždenie ukončila slovenská hymna.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM