Alexandra Kolínská Kultúra

Viete aké je to akčné umenie? TÁTO výstava Jiřího Kovandu vám to prezradí!

Počas najbližších dní sa v Hale umenia predstaví umelec Jiří Kovanda. Český výtvarník sa zameriava na akčné umenie. Výstava nesie názov Tri člny plávajú pospolu.

Ilustračný obrázok k článku Viete aké je to akčné umenie? TÁTO výstava Jiřího Kovandu vám to prezradí!
Zdroj: Dnes24.sk

Jiří Kovanda (1953) patrí k najvýznamnejším žijúcim českým umelcom súčasnosti, ktorý úspešne sa etabloval na medzinárodnej výtvarnej scéne (účasť na projektoch v Tate Modern Gallery v Londýne, na Documente XII v Kasseli, výstave Body and the East, zastúpený je v zbierkach Centre Pompidou Paríž, Tate Modern Gallery Londýn, MUMOK Viedeň a pod.).

Od 70. rokov minulého storočia rozvíja svoju tvorivú činnosť v oblasti akčného umenia, následne maľby kresby, objektov a inštalácií na pozadí konceptuálnych a minimalistických, či postmoderných východísk. Hoci používal rôzne prístupy a médiá, základom jeho uvažovania zostáva intimita, elementárne gesto, vytváranie nenápadných situácií či intervencií do priestoru: osobného aj verejného – či už ide o bytové inštalácie či oficiálne prezentácie v galériách. Nakoniec vytvára až hraničné situácie s istou dávkou irónie, zneistením a potrebným odstupom, nakoľko tu ide ešte o umenie alebo je to už za jeho hranicou.

Dôležitým momentom jeho práce v priebehu rokov je používanie drobných predmetov, použitých aj odhodených vecí a materiálov (previazanie šnúrkou, drevené škatuľky, pribitá koža, vetvičky, milimetrový či pokrčený papier, zápalková škatuľka, soľ, veža z kociek cukru a pod.).

Výstava predstaví aj výber z jeho akcií. Známe sú jeho performance, napríklad sedím a čakám kým niekto zavolá z roku 1976 cez prelepenie malíčka a pramienka vlasov vo výťahu a neustáleho vozenia sa s hosťami (Bratislava 2002) až po kultové Bozkávanie sa cez sklo z londýnskej Tate Modern Gallery v roku 2007.

„V košickej Kunsthalle/Hale umenia sa sústreďujeme hlavne na dokumentovanie akcií, ktoré boli realizované na medzinárodnej scéne po roku 2000. Výstava pod názvom Tri člny plávajú pospolu sa zameriava predovšetkým na tri posledné dekády jeho tvorby – od 80. rokov minulého storočia po súčasnosť a predstavuje tri hlavné oblasti jeho tvorby: početné akcie, plošné techniky (kresby, koláže, maľby) a práce v 3D (objekty, intervencie a inštalácie). Ide o prvú retrospektívnu výstavu Jiřího Kovandu na Slovensku vôbec. Výstava trvá od 18. septembra do 16. novembra," uviedol kurátor Vladimír Beskid.

Fotogalériu z výstavy nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM