Eva Mikulová Správy

Viete, kde je pochovaný František II. Rákoczi a čo sa píše na pomníku?, FOTO

Vodca najväčšieho protihabsburského povstania, sedmohradské knieža František II. Rákoczi, je úzko spätý s Košicami. Práve tu bolo najvýznamnejšie centrum jeho odboju.

Ilustračný obrázok k článku Viete, kde je pochovaný František II. Rákoczi a čo sa píše na pomníku?, FOTO
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Košičania chodia okolo pamätníka najvýznamnejšieho vodcu protihabsburského povstania Františka II. Rákocziho denne, a možno ani nevnímajú, aká historická osobnosť je v Dóme sv. Alžbety pochovaná.

Práve ostatky sedmohradského kniežaťa, jeho matky, syna a tiež jeho troch druhov, ktoré sú uložené v krypte Dómu sv. Alžbety, sú veľkým lákadlom najmä pre návštevníkov z Maďarska. Vodcu kuruckého povstania považujú za národného hrdinu.

Protihabsburské stavovské povstanie vedené Františkom II. Rákóczim trvalo od roku 1703 do roku 1711 a jedným z jeho najvýznamnejších centier boli práve Košice. Práve preto boli jeho ostatky prevezené z Istanbulu kde bol pochovaný, keďže posledné roky žil v tureckom Rodošte. Stalo sa tak v roku 1906.

Narodil sa v Uhorsku, umrel v Turecku

Dňa 24. júla 1938, krátko pred Viedenskou arbitrážou a pripojením Košíc k horthyovskému Maďarsku, bol odhalený pamätník vodcu kuruckého povstania, ktorý navrhol Sipos a Vojtech Löffler.

Z bronzu ho odlial Vojtech Buchner. Pamätník je písaný neutrálnym latinským písmom. V januári 1945 bol poškodený, následne deponovaný v múzeu a obnovený v roku 1967. Jeho slovenský preklad znie:

„V krypte tejto starobylej katedrály odpočívajú v Pánu kosti kniežaťa Františka Rákocziho II., jeho matky Heleny Zrínskej, jeho syna Jozefa a troch verných spoločníkov, ktorých vďačné potomstvo po dvestoročnom vyhnanstve, uvalenom na nich nepriaznivým osudom, pietne prinieslo zo zeme dlhodobého exilu a 29. októbra 1906 s pohrebnými obradmi zbožne a dôstojne uložilo na tomto posvätnom mieste na pokojný odpočinok. Postojte pútnici, sláva tých hrdinov je veľká a ich pamiatka skvelá. Tento pamätník dal zriadiť senát a ľud tohto mesta v roku Pána 1938.

František II. Rákoczi sa narodil 27. marca 1676 v obci Borša na Zemplíne a umrel 8. apríla 1735 v Rodošte v Turecku.

František II. Rákoczi
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM