Veronika Ondo-Cholewová Správy Rôzne

Vítanie žeriavov je zrušené, ale vtáčí raj ponúka krásny zážitok v prírode

Pre šírenie koronavírusu je veľké podujatie Vítanie žeriavov v Sennom zrušené. Náučný chodník bude však pre verejnosť prístupný.

Ilustračný obrázok k článku Vítanie žeriavov je zrušené, ale vtáčí raj ponúka krásny zážitok v prírode
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Obľúbené podujatie pre verejnosť, Vítanie žeriavov, ktoré sa malo uskutočniť už túto sobotu 14. 3. 2020 v Sennom (okr. Michalovce) sa rozhodli ZRUŠIŤ na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach v súvislosti s preventívnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu.

Migrácia v plnom prúde

Organizátori zverejnili, že oficiálne podujatie a pripravované sprievodné podujatia (tvorivé dielne, občerstvenie, prehliadka kaštieľa, výstavy umelcov, kyvadlová autobusová doprava a pod.) sa nebudú realizovať.

Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko zverejnili na svojej stránke, že migrácia žeriavov popolavých je aj napriek koronavírusovej panike v plnom prúde a v týchto dňoch vrcholí.

Početné zhromaždiská a nocoviská žeriavov sa vytvorili na viacerých miestach dolného Zemplína. Tradične na lúke Ostrovik pri Sennom, ale aj severne od Iňačoviec, neďaleko Jenkoviec pri Sobranciach, či Veľkom Horeši.

Privítajú ich neoficiálne

„V sobotu, kedy sa malo konať Vítanie žeriavov, budeme na pozorovacích vežiach náučného chodníka Vtáčím rajom pri Sennom a aspoň neoficiálne a neorganizovane žeriavy privítame,“ zverejnili ornitológovia.

Ak teda chcete pozorovať žeriavy a vychutnať si nádherné jarné divadlo, náučný chodník je prístupný a prechádzka na vzduchu imunite podľa slov ornitológov určite prospeje.

„Zdôrazňujeme, že aby ste sa naozaj dočkali príletu veľkého kŕdľa žeriavov, treba zotrvať na lúke až do zotmenia,“ dodali na záver.

Milovníci vtákov chodia každoročne obdivovať tisícky migrujúcich žeriavov. Pozrite si našu archívnu fotogalériu zo Senného.

OBRAZOM: Milovníci vtákov chodia do Senného
15
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM