Správy

Vládny akčný plán podporil v okrese Košice - okolie vznik 959 pracovných miest, FOTO

Zároveň došlo k zníženiu evidovanej nezamestnanosti v okrese na 9,21 percenta. Regionálny príspevok určený na roky 2018 - 2019 je viac ako 1,5 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Vládny akčný plán podporil v okrese Košice - okolie vznik 959 pracovných miest, FOTO
6
Galéria
Zdroj: TASR

Cieľom akčného plánu (AP) bolo vytvoriť 822 pracovných miest do roku 2022, podarilo sa ho splniť v predstihu.

Na tlačovej konferencii po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Čani (okr. Košice-okolie) o tom informoval vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) (Smer-SD).

Rýchle plnenie

„Pre okres Košice-okolie bol AP schválený 3. októbra 2018 v Ploskom. Na rozdiel od všetkých ostatných okresov, ktorým boli schvaľované od roku 2016, tento začal plniť AP najrýchlejšie zo všetkých okresov. Za prvý rok fungovania má aj najlepšie výsledky," povedal Raši.

Z predpokladanej alokácie 69 miliónov eur, ktoré má tento okres preinvestovať z eurofondov v rokoch 2018 až 2002, sú zazmluvnené projekty v hodnote 21 miliónov eur. Označil to za „veľmi raketový štart“.

Regionálny príspevok určený na roky 2018 – 2019 predstavoval sumu viac ako 1,5 milióna eur. Doposiaľ bolo schválených 35 projektov, čo predstavuje jeho 83-percentné plnenie.

„Ambíciou pri schvaľovaní AP bolo, aby sa nezamestnanosť z úrovne 11 a pol percenta dostala pod desať percent. To malo byť dosiahnuté do roku 2022, ale k dnešnému dňu je nezamestnanosť v okrese 9,21 percenta. Je to zaujímavé, pretože kým na Slovensku klesla za rok nezamestnanosť o 0,9 percenta, práve tu klesla viac ako o 2,2 percenta," spresnil vicepremiér.

Podľa jeho slov množstvo subjektov vytváralo menší počet pracovných miest, čo znamená aj väčšiu stabilitu ich zachovania. „Z tých 959 vzniklo 500 pracovných miest podporením firiem, podnikateľov a obcí. Približne 400 ich vzniklo tak, že boli podporení mladí uchádzači žijúci v tomto najmenej rozvinutom okrese,“ dodal.

Viac ako 71 miliónov eur

Do regiónu by podľa vlani schváleného AP mali do roku 2022 putovať investície vo výške viac ako 71 miliónov eur.

Z toho predpokladané krytie z programov spolufinancovaných z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) predstavuje 66,7 milióna eur a regionálny príspevok sumu 4,75 milióna eur.

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pripomenul, že od jeho zvolenia za predsedu vlády zasadala vládu dokopy 77-krát, z toho 30-krát v regiónoch.

Pripomenul, že popri výjazdových rokovaniach vlády spolu s vybranými ministrami ešte absolvuje výjazdové rokovania predsedu vlády, a to aj do iných regiónov Slovenska.

„Tie problémy, ktoré potrebujú ľudia riešiť, sa nedotýkajú len menej rozvinutých okresov, ale aj tých rozvinutejších častí Slovenska,“ povedal po rokovaní vlády v Čani.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM