Rôzne

Vo Veľkej Ide vyhlásili výstrahu kvôli veľkému smogovému znečisteniu

Príčinami smogu sú vysoké emisie častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, spojené s nepriaznivými rozptylovými podmienkami.

Ilustračný obrázok k článku Vo Veľkej Ide vyhlásili výstrahu kvôli veľkému smogovému znečisteniu
Zdroj: TASR

Hrozba smogu je opäť realitou, tentoraz v Trenčíne a Veľkej Ide. Pre obe sídla a ich okolie vyhlásil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) až do odvolania upozornenie na smogovú situáciu. Informuje o tom na svojom webe.

Príčinami smogu sú podľa meteorológov vysoké emisie častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a z ďalších lokálnych zdrojov, spojené s nepriaznivými rozptylovými podmienkami. SHMÚ pripúšťa, že na situácii sa môžu podpisovať i aktivity v priemysle.

K zmene v najbližších hodinách zrejme nepríde. „V daných lokalitách bude v noci a zajtra pretrvávať podobný ráz počasia ako v súčasnosti, teda bezvetrie až slabý premenlivý vietor bez zrážok, pravdepodobne inverzia,“ uviedli meteorológovia.

Radia preto obmedziť pobyt a fyzické aktivity vonku a rovnako i skrátiť vetranie obytných miestností. „K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy,“ pripomínajú meteorológovia.

Smogová situácia v Košiciach
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM