Aktualizované Samospráva

Voči mestu Košice sa začalo exekučné konanie, súvisiace so sporom s EEI

Voči mestu Košice sa 1. júla začalo exekučné konanie, súvisí so sporom s parkovacou firmou EEI. Magistrát informácie potvrdil.

Ilustračný obrázok k článku Voči mestu Košice sa začalo exekučné konanie, súvisiace so sporom s EEI
6
Galéria
Zdroj: TASR

Exekútor okrem výzvy na uhradenie trov mestu Košice zakazuje, aby nakladalo so svojím majetkom, ktorý podlieha exekúcii.

Zároveň mu napríklad prikazuje poskytovať súčinnosť pri prevádzkovaní verejných platených parkovísk a výbere parkovného v zmysle nájomnej zmluvy s EEI a jej dodatkov, ktorú uzatvorili v roku 2012.

Exekútor tiež mestu prikazuje, aby sa zdržalo konania, ktoré by spoločnosti EEI zabránilo alebo sťažilo výber parkovného a ohrozilo základný ekonomický model fungovania parkovacieho systému v zmysle uvedenej zmluvy.

Mesto Košice potvrdilo, že mu zo strany súdneho exekútora bolo doručené upovedomenie o začatí exekúcie na základe exekučného titulu – uznesenia Okresného súdu Košice II z mája o nariadení neodkladného opatrenia.

Súd v ňom prikázal mestu Košice poskytovať súčinnosť EEI pri prevádzkovaní verejných platených parkovísk a výbere parkovného v zmysle uvedenej nájomnej zmluvy a jej dodatkov. „V súlade s exekučným poriadkom podáme návrh na zastavenie exekúcie. Podľa nášho názoru je exekúcia nevykonateľná so zreteľom na platné a účinné všeobecne záväzné nariadenie (VZN) č. 157 o platenom parkovaní. Ide o rovnakú situáciu ako v januári, keď spoločnosť EEI využila, respektíve skôr zneužila voči mestu Košice rovnaký právny prostriedok. Veríme, že exekučný súd v konečnom dôsledku rozhodne rovnako ako v prvom prípade a exekúciu zastaví,“ uvádza magistrát vo svojom stanovisku.

Zároveň mesto pripomína, že prokurátor uvedené VZN doposiaľ nenapadol a v súvislosti s ním sa nevedie ani žiadne súdne konanie.

„Mrzí nás, že EEI využíva súdny systém spôsobom, ktorý zneisťuje verejnosť, pričom svojimi krokmi fakticky nerešpektuje platné a účinné VZN,“ dodáva mesto, ktoré zároveň motoristov vyzvalo na uhrádzanie parkovného.

„Vieme o tom, ale momentálne sa k tomu nebudeme vyjadrovať, ani to konkretizovať,“ povedal o začatí exekučného konania hovorca parkovacej spoločnosti Peter Hollý. Firma v máji uviedla, že sa tak ako dovtedy bude riadiť právom a rozhodnutiami súdov. Predtým tiež deklarovala, že je rozhodnutá odísť z metropoly východu, keďže vedenie mesta nedoceňuje jej parkovací systém.

Mesto prevzalo od 1. januára tohto roka parkovací systém na základe prijatého VZN, a to napriek nesúhlasu EEI ako prevádzkovateľa parkovacích miest v zóne plateného parkovania. Tvrdí, že uzavretá zmluva je neplatná. Obe strany sa v spore obrátili na súd.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM