Veronika Hunyadiová Správy

Voda nebude patriť súkromníkom. Zákon má zabrániť privatizácii vodární

Novela zákona má zabrániť obchodovaniu s pitnou vodou. K akciám vodární sa nedostanú súkromné subjekty.

Ilustračný obrázok k článku Voda nebude patriť súkromníkom. Zákon má zabrániť privatizácii vodární
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) vo štvrtok (28. 1.) definitívne schválila novelu zákona o verejných vodovodoch a kanalizáciách. Jej cieľom je chrániť verejný záujem pri výrobe a distribúcii pitnej vody. Podľa nej už nebude možný prevod akcií vodárenských spoločností, ktorých vlastníkmi sú dnes výhradne samosprávy, na súkromné subjekty. Ak novelu podpíše prezidentka republiky, začne platiť od 15. marca.

Novelu predložili poslanci vládnych strán OĽANO a SaS. „Tento verejný záujem podľa nás najlepšie dokážu ochrániť obce, mestá a samosprávne kraje. Územnej samospráve zákonná zodpovednosť za zabezpečovanie zásobovanie obyvateľstva vodou aj vyplýva priamo zo zákona o obecnom zriadení,” informoval predkladateľ Milan Potocký (OĽANO).

Stopka privatizácii

Novela podľa neho vylúči riziko, že by sa zásobovanie pitnou vodou po vstupe súkromných subjektov do vodárenských podnikov stalo predmetom zisku, ktorý tieto podnikateľské subjekty na rozdiel od samospráv primárne sledujú. „Reagujeme na situáciu, ktorá vznikla na východnom Slovensku, kde sa jedna právnická kancelária snažila kúpiť akcionársky podiel obce vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti (VVS), pričom táto súkromná firma by potom mohla následne priamo skupovať ďalšie akcie. Nebol by už na to potrebný súhlas orgánov spoločnosti, ani by neplatilo predkupné právo ostatných akcionárov. Zmyslom našej legislatívnej iniciatívy je teda zabrániť takejto faktickej privatizácii vodárenských spoločností,“ povedal Potocký.

Zmena zákona vychádza aj zo stanoviska Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý ešte koncom roka 2019 upozornil, že je potrebné legislatívne obmedziť prevod akcií vodární mimo verejný sektor. Nebezpečenstvo vo voľnom obchodovaní s týmito akciami vidí aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Rada ZMOS na septembrovom rokovaní, že obce budú upozornené na to, aby nepredávali svoje podiely vo vodárenských spoločnostiach iným subjektom.

Verejný záujem

Za novelu hlasovalo 120 zo 122 poslancov prítomných v pléne, nikto nebol proti, ani sa nezdržal, dvaja nehlasovali. Podporu naprieč všetkými parlamentnými stranami si Potocký vysvetľuje tým, že je mimo akýchkoľvek pochybností, že verejný sektor si musí zachovať kontrolu nad prevádzkou verejných vodovodov a kanalizácií.

„Jednoducho preto, že ide o činnosť vo verejnom záujme a zásobovanie vodou má prirodzený strategický význam pre život a zdravie obyvateľstva aj bezpečnosť štátu,“ dodal. Potocký v druhom čítaní podal k novele aj pozmeňujúci návrh, aby akcie samosprávnych krajov vo vodárňach nemohli byť predmetom exekučného konania. Doteraz boli pred exekúciou takto chránené len akcie obcí.

Schválenie novely privítalo aj Mesto Košice. Ako najväčší akcionár VVS sa vlani v septembri pokúsilo presadiť zmenu stanov vodárni, ktoré by zabránili vstupu tretích osôb medzi akcionárov spoločnosti. Valné zhromaždenie VVS, teda starostovia miest a obcí z Košického, Prešovského a časti Banskobystrického kraja však návrh mesta neschválilo.

Príklad Čerhova

Mesto návrhom na zmenu Stanov VVS reagovalo na prípad obce Čerhov v Trebišovskom okrese, ktorej zastupiteľstvo rozhodlo o predaji akcionárskeho podielu obce vo VVS košickému advokátovi. K prevodu akcií nedošlo len preto, že prokuratúra súťaž na predaj akcií napadla ako nezákonnú.

„Som rád, že naše diskusie najmä s poslancami OĽaNO okolo Milana Potockého mali zmysel a nakoniec sa poslanci parlamentu naprieč politickým spektrom zhodli na tom, že je potrebné chrániť verejný záujem vo vodárenských spoločnostiach. Vždy sme boli presvedčení, že zásobovanie našich obyvateľov pitnou vodou a prevádzkovanie verejnej kanalizácie musia zostať v rukách miest a obcí na východe. Teší nás, že v rodine akcionárov VVS môžu byť iba samosprávy, a preto pozitívne vítame zákaz špekulatívnych prevodov akcií VVS na súkromné osoby alebo spoločnosti," uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

Zmenia stanovy?

Nielen Košičania sa už tak podľa košického primátora neho nemusia obávať nárastu cien pitnej vody, ktorý by napriek štátnej regulácií po vstupe súkromného subjektu do vodárni reálne hrozili.

Polaček očakáva, že vedenie VVS po nadobudnutí účinnosti novely urýchlene pripraví zmenu stanov spoločnosti, ktorá ich zosúladí s touto novou právnou úpravou. Ako pripomenul, vedenie VVS po zamietnutí návrhu mesta Košice na zmenu stanov iniciatívne sľubovalo, že pripraví „koncepčné riešenie“ danej problematiky. Doteraz však podľa košického primátora nie sú z ich strany viditeľné konkrétne výsledky.

Foto: ilustračné

poslanec Milan Potocký
poslanec Milan Potocký / Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM