Eva Mikulová Komunálne voľby

VOLEBNÝ MANUÁL: Košičania, nezmýľte sa! Budete vhadzovať ŠESŤ lístkov v troch farbách

Prvé spojené komunálne voľby sa uskutočnia už túto sobotu 29. októbra 2022 a volebné miestnosti budú otvorené od 7,00 do 20,00 hodiny.

Ilustračný obrázok k článku VOLEBNÝ MANUÁL: Košičania, nezmýľte sa! Budete vhadzovať ŠESŤ lístkov v troch farbách
Zdroj: Unsplash.com

Prvýkrát sa konajú v jeden termín spojené komunálne voľby, čiže voľby starostov, primátorov, poslancov do miestneho a mestského zastupiteľstva. Zároveň si budeme voliť i zástupcov do vyšších územných celkov,teda predsedov a poslancov samosprávnych krajov.

Pre Košičanov, ale i Bratislavčanov, to znamená, že na rozdiel od ostatných miest a obcí Slovenska budú vhadzovať do urien až šesť volebných lístkov.

Volebné miestnosti sa otvárajú o 7,00 hodine, zatvárajú o 20,00 hodine. Volič sa zaregistruje s dokladom totožnosti a dostane 6 lístkov a tri obálky. Košičania volia primátora, poslancov mestského zastupiteľstva, starostu a poslancov svojej mestskej časti a predsedu a poslancov Košického samosprávneho kra­ja.

Pozor na farby

Dva lístky sivej farby sú pre voľby do miestneho zastupiteľstva. Na jednom zakrúžkujte svojho kandidáta na starostu vašej mestskej časti a na druhom zakrúžkujete poslancov do miestneho zastupiteľstva MČ.

Podobne postupujete i pri ďalších dvoch voľbách. Čiže do modrej obálky vložíte modré lístky so zakrúžkovanými kandidátmi na poslancov kraja a lístok so zakrúžkovaným vaším favoritom na župana.

Biela farba je určená pre voľbu primátora a poslancov mestského parlamentu. Opäť krúžkujeme svojich favoritov a volebné lístky vložíme do bielej obálky y spolu so sivými lístkami.

Volia i nevidiaci

Volebné právo si môže uplatniť každý v zmysle zákona. To znamená, že i keď ste imobilný alebo chorý, môžete požiadať miestny úrad o prenosnú volebnú urnu. O túto službu treba žiadať do piatka 28. 10. 2022 do 12,00 hodiny.

Nevidiaci alebo slabozrakí volia s pomocou asistenta tak, že sú spoločne za plentou.

Ak máte obavy z nákazy rôznych infekčných chorôb, môžete na krúžkovanie vašich kandidátov použiť vlastné pero.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM