JAB Rôzne Recept na dnes

Vychytená cukrárka Mirka zo Spišskej exkluzívne: Inšpirujte sa parádnym receptom na letnú tortu

Novovešťanka Mirka našla záľubu v pečení. Jej torty rôznych veľkostí aj tvarov sú obľúbené nie iba v Spišskej, ale aj v okolí. Tentokrát nám prezradila recept na letnú sladkú dobrotu!

Ilustračný obrázok k článku Vychytená cukrárka Mirka zo Spišskej exkluzívne: Inšpirujte sa parádnym receptom na letnú tortu
Zdroj: Dnes24.sk

Miroslava Kukurová zo Spišskej Novej Vsi pečie torty už viac ako päť rokov. Vyštudovaná andragogička sa k pečeniu sladkých dobrôt podľa jej slov dostala úplne náhodou. Rozhovor s ňou ste si mohli prečítať nedávno na našom portáli. Tentokrát nám exkluzívne prezradila aj recept zo svojej kuchyne.

Prekvapte svojich blízkych a spravte im chutnú letnú tortu – Stracciatella

Potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 120g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 120 g hladkej muky
  • 1 lyžicu vody
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 kávovú lyžička prášku do pečiva
  • 2 lyžice kakaa

Postup: Z vajec oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do penista pridáme vanilkový cukor, lyžicu oleja a lyžicu vody – prešľaháme. Pridáme múku s práškom do pečiva a kakao a krátko zmiešame. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Vylejeme do tortovej formy (priemer 24cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme približne 40–45 minút pri 160°C. Každá rúra však pečie inak, preto urobíme skúšku špáradlom. Pichneme špáradlom do cesta, ak ostane suché, tortičku máme upečenú.

Kým sa pečie cesto, pripravíme si plnku:

Potrebujeme:

  • 500g biely jogurt
  • 2ks vanilkového cukru
  • 1 želatínový stužovač (za studena)
  • 500ml šľahačkovej smotany
  • 2 stužovače šľahačky
  • 100 g čokolády Margot
  • 100 g čokolády na varenie

Margot nastrúhame nahrubo, čokoládu jemnejšie. Šľahačku vyšľaháme so stužovačmi, jogurt zmiešame s vanilkou a želatínovým stužovačom pripraveným podľa návodu. Všetko zmiešame dohromady. Vychladené cesto prerežeme na 2 časti. Na spodný plát cesta natrieme polovicu plnky a poukladáme banány, prstom ich trocha vtlačíme dovnútra. Plnku zarovnáme a položíme druhý plát cesta. Celú tortu ešte obtrieme zvyškom plnky. Zdobíme podľa vlastného vkusu a chuti – ovocím, strúhanou čokoládou, alebo farebnými cukríkmi. Kto chce len jednu vrstvu cesta, urobí si korpus z polovičnej dávky surovín na cesto ako je na titulnej fotke.

Diela z Mirkinej kuchyne si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Foto: MK

Sladké umelecké diela od Novovešťanky Mirky
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM