Eva Mikulová Samospráva

Výmenu na starostovských postoch niektorí odchádzajúci niesli ťažko

Vo všetkých mestských častiach už začali pracovať noví starostovia a poslanci. Exstarosta MČ Sever Marián Gaj funkciu neprišiel odovzdať a Alfonz Halenár, nepodal svojmu nástupcovi ruku.

Ilustračný obrázok k článku Výmenu na starostovských postoch niektorí odchádzajúci niesli ťažko
Foto: Eva Mikulová

Prehra vždy bolí, ale odísť hrdo a so vztýčenou hlavou svedčí o veľkorysosti a charaktere. Žiaľ, niektorí odchádzajúci starostovia košických mestských častí sa nedokázali zmierniť s neúspechom vo volieb a prežívajú to veľmi osobne.

Podľa zákona, posledným dňom na zvolanie ustanovujúcich miestnych zastupiteľstiev bol 10. december. Väčšina mestských častí z celkového počtu 22 to zvládla ešte pred týmto termínom. Na ustanovujúcich zastupiteľstvách, novozvolení alebo i staronoví starostovia zložili starostovský sľub a potom zložili poslanecké sľuby i zvolení poslanci.

Končiaci starosta neprišiel

Ustanovujúcu schôdzu miestneho zastupiteľstva má otvoriť bývalý starosta a ten potom odovzdá funkciu štatutára obce. Až po tomto akte je jeho pôsobenie vo funkcii ukončené. Starosta MČ Sever Marián Gaj sa však rozhodol takto nekonať a zdôvodnil to takto: „Oznamujem, že som sa rozhodol tohto aktu nezúčastniť. Protokolárne a právne je všetko zariadené, zabezpečené pracovníkmi miestneho úradu. K tomuto rozhodnutiu ma viedli predvolebné i povolebné vyjadrenia a arogancia nového štatutára k funkčnosti a práci miestneho úradu, zamestnancov, ktorých si hlboko vážim. Išlo o sústavne dehonestovanie Mestskej časti Košice – Sever novým štatutárom. K úcte k zamestnancom mi moje svedomie nedovolí zúčastniť sa tohto zasadnutia.“

Nový starosta MČ Sever František Ténai jeho konanie nechápe, pretože ako tvrdí nie si je vedomý žiadnych vyjadrení, ktoré by mohli odchádzajúceho starostu uraziť.

Pod dohľadom polície a bez podania rúk

S napätím sa očakávalo aj ustanovujúce zastupiteľstvo v MČ KVP, ktoré sa tiež konalo v pondelok 10. decembra. Snáď najkontroverznejší košický starosta Alfonz Halenár už na svoju funkciu nekandidoval ale z jeho postoja bolo zrejmé, že nie je spokojný ani s novým starostom ani s poslancami. I preto boli všetci zvedaví, či sa osobne zúčastní miestneho zastupiteľstva.

Keďže Halenár si za štyri roky svojho pôsobenia znepriatelili veľkú časť obyvateľov KVP, kvôli jeho bezpečnosti bola prítomná pred úradom aj mestská polícia, aby nedošlo k výtržnostiam. Našťastie zasahovať nemuseli.

Odchádzajúci starosta však nezaprel svoju urazenosť a svojmu nástupcovi, novozvolenému Ladislavovi Lorincovi pri odovzdávaní starostovských kompetencii ani nepodal ruku. Len urobil čo bolo v zmysle zákona treba a potom rýchlo vstal a bez slova a pozdravu odišiel zo zastupiteľstva a z úradu. Problémy však zanechal. Od 1. novembra je totiž napadnutý a znefunkčnený server miestneho úradu KVP. Prípad vyšetruje polícia.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM