Veronika Hunyadiová Správy

Výnimočný deň pre Košice: Začínajú sa práce na Slaneckej ceste

O dva roky bude Slanecká cesta modernejšia a prejazdnejšia.

Ilustračný obrázok k článku Výnimočný deň pre Košice: Začínajú sa práce na Slaneckej ceste
Zdroj: KR PZ Košice

V najbližších dňoch sa oficiálne začne dlho pripravovaná rekonštrukcia Slaneckej cesty, ktorej cieľom je zlepšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky na najvyťaženejšej ceste v meste. Vznikne štvorprúdová komunikácia.

Prípravné práce

Motoristov ani obyvateľov zatiaľ dopravné obmedzenia nečakajú. Ako prvé sa totiž začnú práce okolo cesty, ktoré zahŕňajú prekládku inžinierskych sietí a úpravu terénu. Obmedzenia v doprave sa začnú až v priebehu budúceho roka.

Hlavné stavebné práce, kvôli ktorým bude doprava presmerovaná z pravej strany Slaneckej cesty v smere do Krásnej na vnútrosídliskové komunikácie, by sa mali začať na jar roku 2022.

„Robíme to pre zlepšenie dopravnej dostupnosti celého sídliska, ktorá je najmä počas špičiek neúnosná. Hlavné rekonštrukčné práce sa začnú budúci rok. Dovtedy budú pripravené aj obchádzkové trasy, aby čo najmenej zasiahli do životov obyvateľov. Nielen Jazerčania si po dlhých rokoch čakania zaslúžia, aby cez ich sídlisko prechádzala cesta spĺňajúce všetky súčasné štandardy,“ povedal na tlačovom brífingu primátor Jaroslav Polaček.

Zastávky aj cyklochodník

Celková dĺžka rekonštruovaných alebo zrenovovaných ciest na Slaneckej ceste a v jej najbližšom okolí bude predstavovať 2 275 metrov. Rekonštrukcia bude okrem výstavby štvorprúdovej cesty zahŕňať aj rekonštrukciu ôsmich križovatiek.

Vznikne aj desať moderných zastávok integrovanej mestskej a prímestskej hromadnej dopravy a vznikne aj 2,2 kilometra dlhý cyklochodník vedúci popri Slaneckej ceste. Prvé autá by po zrekonštruovanej Slaneckej ceste mali jazdiť v auguste 2023. V rovnakom čase by mal byť hotový aj cyklochodník a zmodernizované zastávky MHD.

Viac správ z východu

Peniaze z eurofondov

Priamo na mieste bola v piatok (1. 10.) aj ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová. Slanecká cesta je podľa nej pilotný projekt integrovaných územných investícií, ktoré by sa podľa nej mali na Slovensku preferovať. V spolupráci so samosprávami chcú častejšie realizovať projekty, pri ktorých pôjde o komplexnú obnovu územia.

„Som veľmi rada, že prvý takýto integrovaný projekt je v Košiciach a Košičanom a ľuďom v okolí môžeme oznámiť dobrú správu o začatí modernizácie. Vďaka takmer 17 miliónov eur z regionálneho programu IROP, ktorý riadi naše ministerstvo, sa Slanecká cesta zásadne zmodernizuje a ľuďom sa bude cestovať ľahšie, bezpečnejšie, bez zbytočného zdržania a stresov,“ uviedla Remišová.

Spolufinancovanie mesta by malo dokopy predstavovať sumu 950 000 eur. Modernizáciu zrealizuje bratislavská spoločnosť Doprastav, ktorá zvíťazila vo verejnej obstarávaní s cenou 11,9 milióna eur s DPH. Výsledná suma je o 7 miliónov menšia než predpokladaná hodnota tejto zákazky, čo predstavuje 38-percentnú úsporu. Vedenie mesta preto rokuje s predstaviteľmi vlády o tom, či by bolo množné, aby sa ušetrené peniaze použili na financovanie ďalších infraštruktúrnych projektov.

Najvyťaženejšia cesta

Slanecká cesta je najvyťaženejšou cestou II. triedy v Košickom kraji. Počas pracovných dní ňou priemerne denne prejde 28 460 vozidiel, cez víkend je ich okolo 17 500. Je to vyššia dopravná záťaž než na diaľnici Budimír – Bidovce alebo na ceste I. triedy medzi mestom a U. S. Steelom.

Ak by sa Slanecká cesta nerozšírila, podľa výsledkov spracovanej dopravnej štúdie by sa najneskôr v roku 2026 stala počas špičky úplne neprejazdnou.

Prečítajte si aj

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM