Eva Mikulová Krimi

Vypili si, nastúpili na elektrické kolobežky a nafúkali...

Policajti v Košiciach kontrolovali aj vodičov e-kolobežiek, zamerali sa i na ich spôsob jazdy na chodníkoch a komunikáciách.

Ilustračný obrázok k článku Vypili si, nastúpili na elektrické kolobežky a nafúkali...
Foto: Eva Mikulová

Policajti v posledných dňoch skontrolovali aj používateľov elektrických kolobežiek, ktoré sú čoraz obľúbenejšie. Netreba však zabúdať, že je to nemotorové vozidlo, a pre vodičov tiež platia pravidlá cestnej premávky.

Kolobežkár nafúkal takmer 2 promile

„Od začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny, čiže od 1. júla odhalili policajti v meste Košice aj 8 vodičov elektrických kolobežiek pod vplyvom alkoholu, u ktorých bolo pri dychovej skúške zistené požitie alkoholu nad 0,24 mg/l alkoholu v dychu (0,5 promile). Nad jedno promile bolo zistené požitie alkoholu u 6 z nich, pričom podľa zákona o priestupkoch za tento priestupok v správnom konaní je možné uložiť pokutu od 150 do 800 eur. Najviac, 0,95 mg/l alkoholu v dychu (1,98 promile), „nafúkal e-kolobežkár“ hneď v prvý deň letných prázdnin,“ informovala nás krajská policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Policajti budú i naďalej kontrolovať dodržiavanie pravidiel i u vodičov elektrických kolobežiek rovnako ako u vodičov motorových vozidiel. Nezodpovedné osoby budú postihovať prísne v súlade so zákonom.

Tolerancia do pol promile

Čo musíte vedieť, keď jazdíte na elektrických kolobežkách ?

• Vodič nemotorového vozidla nesmie požívať alkohol. Výnimkou je iba jazda v meste a obci, či na ceste vyhradenej pre cyklistov, kde je tolerancia do pol promile. Kombinácia alkoholu a jazdy na elektrickej kolobežke môže skončiť úrazom alebo nehodou.

• Táto kategória účastníkov cestnej premávky je povinná počas jazdy oboma rukami držať riadidlá s výnimkou prípadu, keď dáva znamenie podľa zákona. Tak ako vodiči motorových vozidiel, aj títo účastníci cestnej premávky majú zakázané počas jazdy držať a obsluhovať mobily.

• Na chodníku môžu jazdiť len rýchlosťou chôdze a nesmú pritom ohroziť chodcov.

• Na jednomiestnej kolobežke s pomocným motorčekom nie je dovolená jazda viacerým osobám.

• Smú jazdiť po pravej strane chodníka, cestičky pre chodcov alebo priechodu pre chodcov, len ak neohrozí a neobmedzí chodcov, pričom nesmie prekročiť rýchlosť chôdze.

• Smú jazdiť len jednotlivo za sebou.

• Na ceste s výnimkou cestičky pre cyklistov, poľnej cesty, lesnej cesty a obytnej zóny smie jazdiť len osoba staršia ako 15 rokov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM