Rôzne

Vyše 700 dobrovoľníkov v rámci jarného upratovania vyzbieralo v meste 24 ton odpadu!

Išlo o druhý ročník akcie zameranej na skrášľovanie a čistenie verejných priestranstiev. Spoločnosť KOSIT na ňu vyčlenila 11-tisíc eur a zapojilo sa 19 mestských častí.

Ilustračný obrázok k článku Vyše 700 dobrovoľníkov v rámci jarného upratovania vyzbieralo v meste 24 ton odpadu!
7
Galéria
Zdroj: FB sídlisko Ťahanovce

Do jarného upratovania sa zapojilo v Košiciach v marci a apríli v 19 mestských častiach zhruba 700 dobrovoľníkov. Vyzbierali 24 ton odpadu.

Išlo o druhý ročník akcie zameranej na skrášľovanie a čistenie verejných priestranstiev. Spoločnosť KOSIT na ňu vyčlenila 11-tisíc eur, o podporu sa mohli uchádzať všetky mestské časti, financie boli určené na prenájom veľkokapacitných kontajnerov, dopravu, vrecia či rukavice.

Deň pre sídlisko

Mestské časti aktivizovali dobrovoľníkov a organizovali upratovanie vo vybraných lokalitách. „Množstvo zapojených dobrovoľníkov skutočne prekvapilo aj nás. Podujatie Deň pre sídlisko, ktorý sme pred časom ohlásili, spojil dobrovoľnícke združenia a spolky, organizácie i samotných obyvateľov mestskej časti, ktorí sa zaujímali o svoje okolie, o prostredie, v ktorom žijú a vyrastajú ich deti,“ zhodnotil starosta košického Sídliska Ťahanovce Miloš Ihnát.

Dobrovoľníci počas 23 dní upratovali okolie parkov, ulíc či iných frekventovaných miest, kde sa už dlhšie hromadil voľne pohodený odpad.

Každá mestská časť takto naplnila kontajner v priemere jednou tonou odpadu a využitých bolo viac ako 1330 vriec. Okrem samotného zberu odpadkov, dobrovoľníci hrabali pokosené seno, farbou natierali ploty či vysádzali okrasné rastliny, informoval v pondelok Jozef Verbovský zo spoločnosti KOSIT.

Väčšina z 24 ton odpadu putovala do Zariadenia na energetické využitie odpadov. Vzniklo tak približne 14,5 MWh elektrickej energie, čo predstavuje priemernú ročnú spotrebu približne šiestich domácností.

„V environmen­tálnych aktivitách chceme byť naďalej aktívni, či už otvorením exkurzií v Centre environmentálnej výchovy v novom školskom roku, vzdelávacími aktivitami v táboroch počas leta, alebo organizovaním a podporou podobných podujatí,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Marián Christenko.

Zber odpadu v KE
7
Galéria
Zdroj: FB sídlisko Ťahanovce
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM