Eva Mikulová Samospráva

Výsledky hlavného krajského kontrolóra nie sú pre kraj lichotivé, podal až 3 trestné oznámenia

K podaniu troch oznámení o podozrení zo spáchania trestného činu došlo na základe minuloročných kontrol vykonaných Útvarom hlavného kontrolóra KSK.

Ilustračný obrázok k článku Výsledky hlavného krajského kontrolóra nie sú pre kraj lichotivé, podal až 3 trestné oznámenia
Zdroj: TASR

Pondelňajšie zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja sa zaoberalo aj správou kontrolnej činnosti, ktorú predložil krajskému hlavný kontrolór KSK Ľubomír Hudák. A tento bod bol i najbúrlivejším a vyvolal medzi poslancami veľkú diskusiu.

Trestné oznámenie aj na samotný Úrad KSK

Jedno z oznámení sa týka Úradu KSK, „nakoľko v súvislosti s preverovaním podnetu na protispoločenskú činnosť prostredníctvom kontrolnej činnosti, pri ktorej neboli sprístupnené všetky požadované doklady, písomnosti, informácie, a v súvislosti s výkonom základnej finančnej kontroly a s verejným obstarávaním viacerých zákaziek u verejného obstarávateľa Košického samosprávneho kraja je dôvodné podozrenie, že došlo k spáchaniu trestných činov“.

Podľa správy bolo zistené napríklad uzatvorenie zmluvy s jediným uchádzačom, ktorý v čase podávania cenovej ponuky nemal jasno v rozsahu a predmete zákazky, zistená bola ďalej časová súvislosť začatia verejného obstarávania kontrolovaných zákaziek a zmena vnútornej smernice KSK pre verejné obstarávanie, ktorou bola zrušená povinnosť zverejňovať výzvy na predkladanie ponúk na webstránke Úradu KSK. Správa kriticky uvádza aj rozdelenie podlimitnej zákazky či možný konflikt záujmov osôb zainteresovaných vo verejnom obstarávaní.

Predseda KSK Rastislav Trnka v prípade nesprístupnenia podkladov uviedol, že kontrolór v danom konkrétnom prípade nemal právo začať kontrolu. „Úrad KSK je súčinný v každej jednej kontrole, ktorá je v medziach zákona,“ povedal novinárom. V súvislosti s trestnými oznámeniami uviedol, že KSK je súčinný s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Neschválený nájom krajským zastupiteľstvom

Druhé trestné oznámenie vyplývalo z kontroly Správy majetku KSK a podozrenia z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku tým, že bolo umožnené bezodplatné užívanie hnuteľnej veci – novej javiskovej techniky v obstarávacej cene takmer 150.000 eur bez schválenia nájmu krajským zastupiteľstvom. Zároveň malo ísť o nedostatočné konanie vo veci ochrany majetku KSK s tým, že nebolo uplatnené oprávnenie KSK ako veriteľa vymáhať pohľadávku cestou súdu a uplatniť si úroky z omeškania.

Tretí prípad sa týka kontroly Kultúrneho centra Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci a podozrenia zo sprenevery. Vzniklo podozrenie, že verejné financie minimálne vo výške 4916 eur deklarované ako platby pre zriaďovateľa – KSK a pre dodávateľov boli poukázané na iné bankové účty.

Hlavný kontrolór ďalej v správe pre poslancov kritizuje, že neboli akceptované jeho návrhy na motivačné ohodnotenie zamestnancov ÚHK KSK k polroku aj koncu roka 2018.

V rozprave viacerí poslanci vyčítali hlavnému kontrolórovi, že napriek uzneseniu zastupiteľstva z augusta 2018 nezačal kontrolu hospodárenia a nakladania s finančnými prostriedkami pri „astronomickom“ nájomnom pre elokované pracovisko v Sečovciach, ktoré spadá pod Spojenú školu (SŠ) Dobšiná. Hudák argumentoval, že v tom čase v škole ešte prebiehala finančná kontrola z Úradu KSK. Kontrola jeho útvaru začala v škole až minulý týždeň.

Zdroj: kosice.dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM