Eva Mikulová Samospráva

Z košických ulíc zmizlo tento rok 118 starých a nepojazdných vozidiel

Mestská polícia eviduje 193 dlhodobo odstavených vozidiel blokujúcich parkovanie. Hľadajú priestor na umiestnenie vrakov.

Ilustračný obrázok k článku Z košických ulíc zmizlo tento rok 118 starých a nepojazdných vozidiel
Zdroj: TASR

Útvar hlavného architekta mesta Košice začal v týchto dňoch hľadať vhodnú lokalitu na zriadenie parkoviska pre umiestnenie starých vozidiel. Informuje o tom mesto na svojej oficiálnej stránke.

Vraky chcú odstrániť

Vedenie mesta týmto krokom chce docieliť zníženie počtu autovrakov, ktoré zaberajú parkovacie miesta na košických uliciach a tým zlepšiť možnosti parkovania.

Mesto poverilo Mestskú políciu na plnenie úloh správcu cesty pri odťahovaní vrakov. Ako správca cesty je povinná vyzvať držiteľa vozidla na odstránenie vraku.

Ak po uplynutí 60 dní od tejto výzvy držiteľ vozidla nevykoná nápravu, môže Mestská polícia vozidlo odtiahnuť.

Podľa zákona o odpadoch je možné takéto vozidlo umiestniť na parkovisko, ktoré prevádzkuje spracovateľ starých vozidiel alebo spoločnosť, ktorá má súhlas na prevádzkovanie zariadenia na zber starých vozidiel.

Mesto má na uskladnenie nepojazdných áut zmluvu so súkromnou spoločnosťou. Tá v Turni nad Bodvou prevádzkuje na to určené parkovisko, ktoré však má kapacitu len pre desať vozidiel.

Kde bude vrakovisko?

Mestská polícia na základe vlastných zistení a podnetov od občanov eviduje vyše 193 nepojazdných, dlhodobo odstavených alebo starých motorových vozidiel na verejných priestranstvách.

Zároveň sa komunikáciou s majiteľmi a ďalšími technickými prostriedkami podarilo docieliť, že z košických ulíc zmizlo tento rok ďalších 118 vozidiel.

V mnohých prípadoch sú veľkou prekážkou aj samotní majitelia starých vozidiel. Tí na výzvy príslušníkov mestskej polície vôbec nereagujú a odmietajú akúkoľvek komunikáciu.

Často sa tiež stáva, že pobyt držiteľov starých vozidiel je neznámy, prípadne už zomreli, ale dedičské konanie v rámci ktorého sa určí nový vlastník vozidla, ešte nebolo ukončené.

„V minulosti sa uvažovalo o troch lokalitách, kde by takéto parkovisko mohlo vzniknúť. Keď sme si dali situáciu v uplynulých týždňoch preveriť, zistili sme, že ani jedna z nich nie je vyhovujúca. Preto som dal pokyn nášmu Útvaru hlavného architekta, aby nám pripravil zoznam lokalít, kde má mesto pozemky a mohlo by tam vzniknúť parkovisko. Hľadáme také miesta, ktoré by boli mimo obytných zón. Potrebovali by sme parkovisko minimálne pre 120 vrakov. Nemusí byť vcelku, môže to byť aj vo viacerých častiach mesta, ak by sa nám nepodarilo nájsť taký veľký pozemok,“ povedal riaditeľ magistrátu Marcel Čop.

Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM