Alexandra Kolínská Správy

Za rok investovali vyše 300 tisíc eur do protipovodňových opatrení: Košické Oľšany by už mali byť v suchu

Cieľom projektu bolo zabezpečiť protipovodňovú ochranu obyvateľov obce Košické Oľšany a ich súkromného a verejného majetku. V rámci projektu bola zrealizovaná protipovodňová úprava miestneho potoka v dĺžke 397 m. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 310 442,47 eur.

Ilustračný obrázok k článku Za rok investovali vyše 300 tisíc eur do protipovodňových opatrení: Košické Oľšany by už mali byť v suchu
Zdroj: TASR

Projekt bol financovaný z Operačného programu Životné prostredie. „Zámerom výzvy bolo výrazne znížiť škody spôsobené povodňami realizáciou preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami, obmedziť ľudskou činnosťou spôsobené nepriaznivé vplyvy na odtokové pomery v povodiach a zabezpečiť prirodzenú schopnosť akumulácie vody revitalizáciou povodí,“ povedal Slavomír Horváth, starosta obce.

Realizácia projektu prebiehala od júna 2012 do júna 2014. " Úprava bola rozdelená na dva úseky. Prvý úsek sa nachádzal v rómskej osade. Druhý úsek úpravy sa nachádzal medzi kostolom a areálom poľnohospodárskeho družstva. V rámci úpravy druhého úseku bola vykonaná aj sanácia svahu a cesty," doplnil.

Realizáciou projektu bude môcť obec disponovať dostatočnou protipovodňovou ochranou, ktorá ju dokáže ochrániť pred veľkými vodami a pred záplavami osídleného územia. Upravená časť toku tak napomôže k odvádzaniu veľkých vôd a zabráni sa tak ich vybrežovaniu.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM