Alexandra Kolínská Kultúra

Začína festival Matrioshka: Pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM originálneho festivalu

Priblížiť a reflektovať absurditu, zločinnosť a reálie totalitného komunistického režimu v bývalom Československu je cieľom multižánrového festivalu Matrioshka.

Ilustračný obrázok k článku Začína festival Matrioshka: Pozrite si KOMPLETNÝ PROGRAM originálneho festivalu
Zdroj: TASR

Festival začína v utorok 11. novembra a potrvá až do 17. novembra, keď bude 25. výročie Nežnej revolúcie. „Cieľom je obnoviť diskusiu a vytvoriť dialóg venujúci sa téme totality a jej rozdielnych formách a podobách, zaujať verejnosť a zapojiť ju v čo najväčšej miere do nášho programu, pretože totalita, to nie je minulosť, je to odkaz, ktorý ovplyvní našu budúcnosť. Počas siedmich festivalových dní budeme prezentovať rôzne typy umeleckých foriem, od voľnej diskusie, cez premietanie filmu, až po divadelné predstavenie,“ informovala za organizátorov Miroslava Rybárová.

Lietajúci pochod

Na úvod sa v utorok o 17:00 hodine preženie košickou Hlavnou ulicou Lietajúci pochod. V stredu bude v Pyecka Gallery odprezentovaná neodmysliteľná súčasť totalitných režimov – propagandistická plagátová tvorba. Štvrtok na Hlavnej 68 sa bude niesť v krátkych prezentáciách Pecha Kucha Night Košice s poradovým číslom 33 s podtitulom Matrioshka špeciál.

Premietanie a voľná diskusia

Piatkový večer sa bude v kníhkupectve Artforum spomínať na košického disidenta Marcela Strýka. Poctou tomuto výnimočnému človekovi bude komorný večer spojený s čítaním jeho tvorby, premietaním filmu a voľnou diskusiou. Pre milovníkov filmu je na sobotu pripravený trezorový film Skřivánci na niti na Dominikánskom námestí č. 8. Pôjde zároveň o malú oslavu storočnice Bohumila Hrabala, ktorý je autorom knižnej predlohy a spolu s Jiřím Menzelom aj scenára tohto oceneného filmu.

Inscenácia Nežnej revolúcie

V nedeľu sa bude v téme trezorových a inak zakázaných filmov pokračovať so šéfredaktorom portálu kinema.sk Petrom Konečným. Filmová prednáška sa uskutoční v Kasárňach Kulturparku. Vyvrcholením festivalu bude na pondelkové 25. výročie Nežnej revolúcie nová divadelná inscenácia vytvorená špeciálne pre festival Matrioshka. Divadelný kabinet východňara v Kasárňach Kulturparku zahrá autorské predstavenie Stanislava Bilého s názvom BYT č. 8/9.

Festival je iniciatívou občianskeho združenia Azimut, ktorého cieľom je prelomiť bariéru mlčanlivosti a nezáujmu, a takto obnoviť diskusiu o totalitných režimoch a diktatúrach. Projekt je spolufinancovaný mestom Košice.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM