Správy

Záujem o carsharing v Košiciach pre koronavírus výrazne klesol, kto ich najviac využíval?

Výrazný pokles využívania služby zdieľaných automobilov, a to zhruba na 20 percent z obdobia pred koronakrízou, zaznamenala spoločnosť Carsharing.

Ilustračný obrázok k článku Záujem o carsharing v Košiciach pre koronavírus výrazne klesol, kto ich najviac využíval?
Zdroj: FB SHARE’Ngo

Prepad využívania elektrického carsharingu v Košiciach nastal takmer okamžite po vyhlásení výnimočného stavu. „Keďže väčšina cieľových bodov dopravy, ako obchody, reštaurácie, školy, úrady a rôzne podniky boli zatvorené, dôvody na prepravu boli výrazne obmedzené,“ pripomenul riaditeľ spoločnosti Peter Liba s tým, že študenti vysokých škôl, ktorí tvoria pomerne veľkú skupinu používateľov, odišli z mesta alebo zostali doma.

„Od začiatku júna sledujeme opätovný nárast využívania carsharingu a dnes sme asi na dvoch tretinách využitia v porovnaní so stavom pred koronavírusom,“ dodal Liba. Verí, že počas tohto mesiaca sa vrátia k pôvodným číslam.

Viac áut

Napriek veľmi nepriaznivému vývoju počas posledných troch mesiacov rozširujú flotilu o 14 nových elektromobilov, zaradiť ich plánujú tento mesiac. Spolu tak majú v Košiciach 70 elektromobilov. „To nám opäť umožní zväčšiť freefloatingové zóny a zapojiť časti mesta, v ktorých zatiaľ zóny neboli,“ povedal.

Predpokladá, že v Košiciach by mohli mať v budúcnosti dohromady 200 až 250 elektromobilov. V blízkej budúcnosti chcú do zdieľania zapojiť napríklad aj elektrokolobežky, pracujú tiež na projekte zdieľania súkromných áut prostredníctvom ich platformy.

Projekt zdieľaných áut v Košiciach hodnotí Liba ako úspešný. Myšlienka carsharingu vznikla ako odpoveď a riešenie v súvislosti s nedostatkom parkovacích miest, dopravnými zápchami a znečistením ovzdušia.

Čo sa týka štruktúry používateľov SHARE'Ngo, 75 percent užívateľov je vo veku 19 až 35 rokov. Najstarší používateľ má 84 rokov a vo veku nad 70 rokov evidujú šesť používateľov. Väčšinu, a to 88 percent používateľov, tvoria muži.

V rámci hygienických opatrení autá denne dezinfikujú. Sú to dvojmiestne vozidlá, v ktorých sa v 90 percentách prípadov vezie používateľ sám alebo s niekým, koho pozná. Používateľom odporúčajú nezapínať klimatizáciu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM