Michal Lendel Správy

Zaujímavosti z košickej knižnice: Niektorí si knihy požičiavajú vo veľkom, Mária je ale rekordérka!

Košická verejná knižnica Jána Bocatia (VKJB) si tento rok pripomína deväťdesiate výročie svojho založenia. Za tento čas prešli rukami Košičanov tisíce kníh, no čítať sme nezabudli ani dnes. Svedčí o tom aktuálne 3200 registrovaných čitateľov, čo je v porovnaní s minulým rokom mierny nárast.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti z košickej knižnice: Niektorí si knihy požičiavajú vo veľkom, Mária je ale rekordérka!
Zdroj: TASR

O tom, že čitateľský apetít nie je ohraničený vekom, svedčí aj to, že štyria najmladší registrovaní členovia majú iba 3 roky. Naopak najstaršou je pani Anna, ktorá sa narodila už v roku 1919. Ako pre Košice 24 prezradila pracovníčka VKJB Anna Harkabusová, čitateľskou rekordmankou je pani Mária (62), ktorá si vypožičala za rok 272 kníh. O tri knižné tituly za ňou zaostal pán Milan (73).

Máme najradšej novinky

Košičania vyhľadávajú najradšej knižné novinky. „Napríklad z kriminálok sú najčítanejšie knihy Dominika Dána, severské detektívky, potom sú to knihy slovenských autoriek a všetky bestsellery,“ konštatovala Harkabusová.

Nové tituly kníh, to predstavuje aj nemalé finančné nároky na ich nákup, no momentálne sa verejná knižnica borí s veľmi nízkym objemom peňazí na ich nákup. „Zlepšenie očakávame po schválení Grantu z Ministerstva kultúry. Na nákup kníh okrem zriaďovateľa a grantového systému Ministerstva kultúry prispievajú aj niektoré mestské časti a drobnými čiastkami prispievajú aj samotní čitatelia knižnice,“ ozrejmila situáciu Harkabusová.

Na aké podujatia sa môžeme tešiť?

Košická knižnica sa nevenuje iba samotným výpožičkám kníh, ale aj organizácii podujatí. Aktuálne v piatok o 18:00 hodine prebehne akcia Noc s Andersenom, ktorá potrvá do soboty do 08:00 hodiny.

V súvislosti s tým, že verejná knižnica oslávi tento rok 90. výročie založenia, pripravuje táto inštitúcia podujatia, ktoré budú reflektovať túto skutočnosť. „Chceme spojiť naše výročie s výročiami významných spisovateľov a umelcov, preto naše kľúčové projekty Literárny maratón a Rendez vous s… (poéziou)sa ponesú v znamení jubilujúcich autorov ako Truman Capote, Gyula Kosice, Josef Škvorecký a iní," uviedla Harkabusová , ktorá dodala, že knižnica plánuje pokračovať aj v realizácii projektor Štyri večery nepokoja a Medzi rečou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM