Kultúra

Zažite piknik priamo v parku: Kulinárske umenie v Košiciach predvedie i michelinový šéfkuchár!

V Košiciach si budeme môcť dosýta užiť podmanivé vône i rozmanité chute a kvalitné nápoje, ktoré pre nás prichystajú i renomovaní zahraniční šéfkuchári. Počas víkendu sa totiž rozbehne už piaty ročník košického Gurmán Festu, s ktorým si užijeme piknik priamo v Mestskom parku, ale aj množstvo zábavy.

Ilustračný obrázok k článku Zažite piknik priamo v parku: Kulinárske umenie v Košiciach predvedie i michelinový šéfkuchár!
Zdroj: TASR

Víkendové podujatie v dňoch 20. až 22. júna opäť priblíži v metropole východného Slovenska zážitkovú gastronómiu. Tento rok bude program prepojený s témou piknik v parku, keďže festival sa premiérovo koná v Mestskom parku.

Z botanickej záhrady do Mestského parku

Podujatie sa tak presúva k centru mesta z tradičného areálu Botanickej záhrady. „Botanická záhrada už kapacitne nepostačovala, čo sa týka návštevníkov aj vystavovateľov, a Mestský park si takéto podujatie priam žiada,“ uviedla výkonná riaditeľka organizácie Košice Turizmus Iveta Niňajová.

To najlepšie zo svojej kuchyne budú ponúkať košické reštaurácie, ale aj hostia z okolitých miest. Návštevníkom sa predstaví rekordných 42 vystavovateľov, medzi hlavnými lákadlami budú renomovaní zahraniční šéfkuchári Emanuel Ridi – známy z televíznej relácie S Talianom v kuchyni a Michelinovým rádom ocenený portugalský šéfkuchár Miguel Rocha Vieira.

Súčasťou programu bude varenie naživo, jazzové koncerty, ale aj cvičenia jogy alebo čitáreň. „Pre návštevníkov sme pripravili viacero zón, medzi ktorými nebude chýbať Zóna Pilsner Urquell či Pikniková zóna pri fontáne. Zóna Svet Nipponu predstaví krajinu vychádzajúceho slnka, súčasťou je aj Design zóna, Detská zóna Lentilka alebo Zóna samotného hlavného pódia,“ priblížila Zuzana Fabianová, organizátorka z tímu Visit Košice.

Sprievodný program

Na svoje si tak prídu milovníci domácej a medzinárodnej kuchyne, piva, vína, destilátov či sladkých a slaných dezertov. V piatok predvedie svoje kulinárske umenie priamo na hlavnom pódiu michelinový šéfkuchár Miguel Rocha Vieira. Program oživia ukážky bojových umení, ako aj možnosť zahrať si japonskú spoločenskú hru go a shogi. Večer park rozozvučia tóny kapely Los Masakeros.

Sobote budú dominovať kuchárske zručnosti zvučných mien, tajomný japonský čajový obrad, príprava sushi a slaných dezertov. Večer vyvrcholí live cooking show Emanuela Ridiho a atmosféru dotvorí koncert zoskupenia Jazz Trio. V záverečný deň sa záujemcovia naučia čapovať pivo k rôznym druhom jedál a uvidia malú svadobnú hostinu. Svoju knihu o vínach pokrstí známy slovenský enológ Vladimír Hronský.

Vstupenky na podujatie

Podujatie si vyžiada obmedzenia pre bežných návštevníkov Mestského parku, z organizačných dôvodov bude pre verejnosť uzavretý vo štvrtok od 12:00 hodiny. Počas konania festivalu bude vstup do parku na vstupenky, ktoré si bude možné kúpiť pri vchode.*** „Keďže mestské kúpalisko má vstup priamo v Mestskom parku, dohodli sme sa s nimi na spoločnom vstupnom počas tohto víkendu, čiže návštevník kúpaliska bude môcť v jednej cene navštíviť aj samotný festival,“*** informovala Niňajová.

Cena vstupeniek na festival je pre dospelých 2,5 eura a pre deti nad šesť rokov, dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP jedno euro. Kombinovaný lístok na kúpalisko a Gurmán Fest je pre tieto kategórie päť eur a tri eurá. Deti do šesť rokov majú vstup zdarma. Festival trvá v piatok a sobotu od 12:00 do 22:00 hodiny a v nedeľu od 11:00 do 20:00 hodiny.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM