Zázrak z prírody vo vašej kuchyni: 5 receptov z medvedieho cesnaku z okolia Michaloviec
Zdravý poklad z prírody menom medvedí cesnak zbierajú ľudia od nepamäti pre jeho liečivú silu či pre využitie v kuchyni. My sme sa zamerali práve na jeho využite v kuchyni. Nechajte sa inšpirovať lokálnymi receptami!
Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku, ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania.
O tom, kde tento zázrak z prírody rastie sme vás informovali v článku Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Michalovciach môžete nazbierať medvedí cesnak. Tentokrát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z neho dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami z Michaloviec a okolia.
Špenát
Tradičné jedlo, ktoré sa v našich končinách podával aj na Zelený štvrtok, ktorý je už za nami. Vďaka tomu, že medvedí cesnak je v týchto dňoch dostupný, môžete vyskúšať malú obmenu. Na prípravu špenátu si potrebujete prichystať niekoľko hrstí tejto rastliny, cibuľu, olej, soľ, korenie a podľa chuti vajíčka a zemiaky. Medvedí cesnak je potrebné dobre umyť, nasekať nadrobno a povariť. Vzniknutú hmotu necháte dobre odkvapkať a pridáte na cibuľku, ktorú je predtým potrebné opražiť do zlatista. Následne pridáte soľ, korenie a pred dokončením pridáte vajíčko, ktoré rozmiešate do stratena (alebo podávate s volským okom). Ako príloha sa hodia najlepšie zemiaky.
Pesto
Taktiež jednoduchý recept, pri ktorom okrem medvedieho cesnaku budete potrebovať orechy (vlašké alebo arašidy podľa chuti) a olivový olej. Dobre umytý surový cesnak rozmixujete v hlbokej miske ponorným mixérom, ku ktorému pridáte nasekané orechy a olivový olej podľa chuti.
Zaváraný
Spôsob, ako si na medveďom cesnaku pochutiť aj keď už ho v prírode nebude možno zbierať. Umytý medvedí cesnak nasekáte nadrobno, pridáte soľ a v mixéry z neho pripravíte hustú hmotu. Tú jednoducho naložíte do zaváraninových pohárov, ktoré pri teplote približne 80 stupňov necháte sterilizovať. Platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšie treba sterilizovať.
Medvedí elixír
Alebo ak chcete tinktúra z medvedieho cesnaku. Okrem samotnej rastliny budete potrebovať už len 35 – 40 percentný alkohol (najlepšie číry) a dostatočne veľký pohár. Nadrobno nakrájaný umytý medvedí cesnak uložíte do pohára a zalejete po okraj alkoholom. Zhruba tri týždne necháte lúhovať na teplom mieste a zlejete naspäť do flaše. Elexír nie príliš lákavej chuti je obľúbený kvôli tomu, že vám vydrží bez toho, aby sa pokazil až do ďalšej jari. Užíva sa po kvapkách.
Krémová polievka
Na záver recept na chutnú polievku. Budete potrebovať medvedí cesnak, stopkatý zeler, cibuľu, olej, smotanu, koriander, soľ a zemiaky. Umytý cesnak spolu s zelerom povaríte a následne v mixéri pripravíte hladký krém. Medzičasom si osmažíte cibuľku, ktorú zalejete vodou a v nej uvaríte niekoľko zemiakov. Po tom, čo budú zemiaky skoro hotové pridáte krém, smotanu, korenie, soľ a koriander.
Máte aj vy nejaké recepty s ktorými by ste sa chceli podeliť? Napíšte nám ich na adresu michalovce@global24.sk.
Foto: ilustračné
Môže vás zaujímať:
Elegantné labute pri Šírave sa ľudí neboja: Vieme, kde presne čakajú, FOTO