ELA Recept na dnes

Zdravá jeseň na tanieri podľa Antónie Mačingovej: Týmto 2 surovinám dajte šancu! + RECEPT

Jeseň je vďaka bohatej úrode a pestrosti plodov ideálny čas na odľahčenie trávenia a odstránenie rôznych neduhov. Čo tak k farbám jesene pridať fialovú?

Ilustračný obrázok k článku Zdravá jeseň na tanieri podľa Antónie Mačingovej: Týmto 2 surovinám dajte šancu! + RECEPT
3
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová

Jeseň nás na nejaký čas oberie o sezónne ovocie, máme tu však dostatok zdravej zeleniny. Nemusíte chodiť ďaleko, postačí návšteva trhoviska. Prinášame dva netradičné recepty na prípravu tradičnej zeleniny.

Neobjavený zeler

Niektorí ho milujú, iní zatracujú pre jeho typickú chuť a nájdu sa aj takí, ktorí sa v kuchyni bez neho zaobídu. Háčik bude možno aj v tom, že hľúzu bohatú na minerály a vitamíny nevedia chutne pripraviť. A najmä úplne jednoducho!

Už ste počuli o zelerových hranolčekoch? Známa košická autorka bestsellerov o harmonickom stravovaní na nich nedá dopustiť. „Sú ideálnou náhradou klasických zemiakových. Oproti nim ale obsahujú menej kalórií, majú čistiace účinky na pečeň a odstraňujú niektoré druhy ekzémov,“ tvrdí Antónia Mačingová.

Príprava je jednoduchá a nezaberie veľa času: Očistený zeler nakrájame na hranolčeky. Na rozpálený olej pridáme bobkový list a rozdrvené klinčeky, mierne posolíme a môžeme vyprážať. Po upečení získame ľahkostráviteľnú, nízkokalorickú prílohu vhodnú aj pre diabetikov.

Fialová nielen na Veľkú noc

Cvikla sa v našich končinách spája najmä s kulinárskymi tradíciami veľkonočných sviatkov, no obchádzať by sme ju nemali ani počas roka.

Obsahuje vápnik, fosfor, jód a železo. Je krvotvorná, bohatá na látky s protirakovinovým účinkom, pomáha pri infekcii dýchacích ciest, odstraňuje zápchu, lieči ekzémy a posilňuje vlasy.

Chutný cviklový šalát podľa Antónie Mačingovej si pripravíte jednoducho a rýchlo. Uvarenú olúpanú cviklu nakrájame na drobné kocky alebo nastrúhame na väčšom strúhadle. Pridáme sterilizovanú mrkvu s hráškom, nakrájané kyslé uhorky, polejeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame. Podávame so strúhaným syrom alebo s natvrdo uvareným vajíčkom.

Jesenné tipy A. Mačingovej
3
Galéria
Zdroj: Antónia Mačingová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM