Rôzne

FOTO: Zemiaková brigáda ako za starých čias. Študenti zbierali zemiaky v Bernátovciach

Útulok pre ľudí bez domova v Bernátovciach pri Košiciach zbiera úrodu, tentoraz zemiaky zasadené na jednom hektári. Pomôcť prišlo aj 30 študentov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zemiaková brigáda ako za starých čias. Študenti zbierali zemiaky v Bernátovciach
8
Galéria
Zdroj: TASR

Pomôcť prišlo aj 30 študentov zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Košiciach, ktorí nazbierali spolu asi tonu zemiakov. So zberom sa ešte bude pokračovať.

„Keďže je nás viac ako 300 a hladných krkov je veľmi veľa, obávali sme sa zberu, ale dnes ráno som mohla s radosťou očakávať študentov na pomoc ľudom v núdzi,“ povedala Marta Tóthová z neziskovej organizácie Oáza – nádej pre nový život s tým, že úroda zemiakov je kvalitná.

Bio zemiaky

Zariadeniu sa podarilo vypestovať bio zemiaky, keďže nepoužili žiaden chemický postrek. „Na tomto pozemku neboli zemiaky asi 30 rokov, čiže pôda nebola zamorená mandelinkou, teda pásavkou zemiakovou. Ani v okolí približne dvoch kilometrov žiadne zemiaky nie sú zasadené. Sú vypestované na takej báze, ako kedysi pestovali naši predkovia – na maštaľnom hnoji,“ spresnila Tóthová.

Zemiaky spotrebujú ľudia v útulku, tam chované zvieratá a poputujú aj rôznym organizáciám s podobným charitatívnym zameraním. „Budeme ich ponúkať aj drobným odberateľom. Z toho si postupne sporíme na vlastný traktor, ktorý už potrebujeme,“ spresnila.

Tóthová dodala, že so zberom plánujú pokračovať na budúci týždeň. „Verím, že opäť prídu pomôcť študenti zo škôl,“ uzavrela.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM