Eva Mikulová Rôzne

Zmodernizujú aj električkové trate na Alejovej, Južnej triede a Nad jazerom. Tak skoro to ale nebude

Po posledných zmodernizovaných úsekoch košických električkových tratí začali premávať električky v piatok 5. októbra v skorých ranných hodinách.

Ilustračný obrázok k článku Zmodernizujú aj električkové trate na Alejovej, Južnej triede a Nad jazerom. Tak skoro to ale nebude
11
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Druhá etapa modernizácie električkových tratí bola ukončená v piatok 5. októbra a cestujúci už naplno jazdia v električkách na vynovených úsekoch: od križovatky Štúrova – Kuzmányho – Žižkova, Moldavská cesta, okružná križovatka „Moldavská" a časť Triedy SNP.

Najväčšia investícia

„Pred mesiacom sme odovzdali cestné komunikácie v úseku od Moldavskej až po Štúrovu pre motoristov. Od roku 2012 doteraz sa mestu podarilo preinvestovať do modernizácie košickej mestskej hromadnej dopravy okolo 250 miliónov Eur, je to najväčšia investícia v meste za posledných 30 rokov. Bolo to nutné, lebo ako všetci dobre vieme, naše električkové trate, zastávky, koľajnice a celá infraštruktúra boli enormne zastaralé. Som rád že sme mohli na modernizáciu využiť finančné prostriedky Európskej únie, a minimálne tak zaťažiť rozpočet nášho mesta," povedal námestník primátora Martin Petruško.

V Košiciach naštartovali novú etapu fungovania mestskej hromadnej dopravy, ktorá má byť predovšetkým moderná, kvalitná a ekologická.

„Mesto už teraz pripravuje projektovo ďalšiu etapu modernizácie električkových tratí, pôjde o úseky Alejová, sídlisko Nad jazerom, respektíve časť Južnej triedy, kde to ľudia naozaj veľmi potrebujú,“ dodáva Petruško.

Zatiaľ len proces verejného obstarávania

Ďalšia etapa modernizácie je síce naplánovaná, ale tak skoro to nebude. „V súčasnosti prebieha proces verejného obstarávania na zhotoviteľa projektovej dokumentácie ďalšej etapy MET. Jeho ukončenie predpokladáme v 4. kvartáli 2018,“ informoval nás hovorca magistrátu Miroslav Sambor.

Predpokladaná hodnota zákazky na vypracovanie projektovej dokumentácie bola stanovená vo výške 3 552 865­,05 EUR bez DPH.

Mesto Košice sa na jej financovaní bude spolupodieľať finančnou účasťou vo výške 5%.

Projektová dokumentácia vygeneruje hodnotu diela do budúcej súťaže na zhotoviteľa samotnej stavby a jej zhotovenie predpokladajú v priebehu roka 2019. Projektová dokumentácia bude spolufinancovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020, pre financovanie stavby v súčasnosti nie sú alokované finančné zdroje zo žiadneho operačného programu. Financovanie stavby bude otázkou pre budúce vedenie mesta Košice.

Čo sa bude modernizovať

  • UČS 16, Ul. Alejová, úsek trate križ. VSS (mimo) – kruhový objazd Moldavská (mimo)
  • UČS 17, Ul. Slanecká, úsek trate križ. VSS (mimo) – Obratisko Važecká (mimo)
  • UČS 18, Obratisko Važecká
  • UČS 19, Ul. Južná Trieda, úsek trate križ. VSS (mimo) – križ. ul. Fejova (mimo)
  • UČS 19a, úsek trate križ. VSS (mimo) – križ. ul. Cintorínska (mimo)
  • UČS 19b, úsek trate križ. ul. Cintorínska – križ. ul. Fejova (mimo)
  • UČS 20, Ul. Južná Trieda a Osloboditeľov, úsek trate križ. VSS (mimo) – Obratisko Socha Jána Pavla II (mimo)
  • UČS 21, Obratisko Barca
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM