Zo starej schátranej zastávky vyčarovali rozprávkovú Perníkovú chalúpku

Takmer 30 rokov stará plechová zastávka sa zmenila zo dňa na deň vďaka šikovným ľuďom. Problematická zastávka na sídlisku KVP je už potechou cestujúcich.

Eva Mikulová
Ilustračný obrázok k článku Zo starej schátranej zastávky vyčarovali rozprávkovú Perníkovú chalúpku
Zdroj: www.activlife.sk

Za týmto nápadom stojí Tomáš Gáll z komunity Active life. Do samotnej realizácie sa však zapojili aj ďalšie organizácie, KVP reprezent, reklamná agentúra či profesionálni zvárači.

Hlavnou myšlienkou bolo zabezpečiť obyvateľom KVP peknú a funkčnú zastávku. Nakoľko je zastávka situovaná z časti na pozemku, ktorý je nevysporiadaný a prebiehajú na ňom dedičské konania, nemohlo mesto do jej rekonštrukcie investovať, inak by konalo v rozpore so zákonom.

Pracovali pol roka

„Bol som ako poslanec oslovený obyvateľmi, či by som nevedel niečo urobiť so zástavkou, ktorá už dávno neplnila estetickú a niekedy ani ochrannú funkciu, tak som sa o to pokúsil. Po naštudovaní problematiky a po stretnutiach s odbornými referátmi mesta Košice a zástupcami Dopravného podniku som dostal nápad ako to vyriešiť. Zastávku sme si po odsúhlasení všetkých dotknutých orgánov zrekonštruovali vlastnými silami, ako aj za pomoci odborníkov, na naše náklady. Práce na samotnej zastávke začali už pred pol rokom, kedy sme začali zo zameriavaním a komunikáciou s jednotlivými úradmi. Po finálnom grafickom návrhu sme si náš zámer dali schváliť a pustili sme sa do práce.“ skonštatoval Tomáš Gáll.

Autor projektu Tomáš Gáll si pochvaľuje pozitívne ohlasy od začiatku realizácie projektu. „Množstvo ľudí sa pristavovalo už pri demontáži starej zastávky. Keď videli, že čistíme samotnú zastávku, ako aj jej okolie, tak nám ďakovali. Celkovo sme vyzbierali 7 vriec odpadu, len z blízkeho okolia zastávky. Ostrihali sme aj kríky, ktoré priamo zasahovali do zastávky. Zastávka má komplet novú konštrukciu, opláštenie z alubondu, oproti pôvodnej je o niečo väčšia a hlavne priehľadná. Okná sú z bezpečnostného plexiskla.“

Projekt bol financovaný vďaka vyzbieraným 2 % dane z príjmu právnických a fyzických osôb, ako aj s pomocou súkromnej spoločnosti. Po „Historických hradbách v podchode“ ide o druhý významný komunitný projekt.

Zdroj: www.activlife.sk
Zdroj: kosice.dnes24.sk