Lenka Fedorová Kultúra

Zo Stuttgartu rovno do Košíc: Výstava FreshART spojí umelcov z troch krajín

V Košiciach nezačali rozkvitať len kvety, ale aj kultúra. Tentokrát vám svoju tvorbu predstavujú mladí talentovaní umelci aj spoza hraníc.

Ilustračný obrázok k článku Zo Stuttgartu rovno do Košíc: Výstava FreshART spojí umelcov z troch krajín
Zdroj: TASR

Medzinárodný program FreshART predstavuje diela mladých výtvarníkov. Do ôsmeho ročníka projektu sa zapojilo 33 výtvarníkov s 91 dielami.

Výstava má korene v Debrecíne

Tvorbu mladých výtvarníkov zo Slovenska, Maďarska a Rumunska predstavuje najnovšia výstava v Košiciach. Predstavia sa na nej diela účastníkov medzinárodného programu FreshART 8, ktorý na rok 2015 vyhlásilo Mestské kultúrne centrum v Debrecíne.

„Máme tu 60 diel. Medzi autormi sú absolventi vysokých umeleckých škôl alebo škôl úžitkového výtvarníctva. Táto súťaž vznikla v Debrecíne a teraz prvý rok to bolo aj na Slovensku so zapojením našich umelcov,“ uviedol riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria Michal Kupec.

Hlavnú cenu získal študent bratislavskej VŠVU Gábor Szűcs zo Šamorína. Výstava bola najprv v Debrecíne, vo februári 2016 v Stuttgarte, v marci sa presunula do Košíc.

Program podporuje mladých umelcov

Cieľom dlhodobého programu FresArt je podpora začínajúcich umelcov a prezentácia ich talentu. Do ostatného ročníka sa ako organizátor na Slovensku pridalo Kultúrne centrum Bodvy a Rudohoria v Moldave nad Bodvou. Projekt podporilo Východoslovenské múzeum v Košiciach a občianske združenie Pála Fecsóa.

Popri technikách, ako sú kresba uhlíkom, maľba temperou, olejom, akrylom a miešanými technikami sa na doterajších výstavách objavili aj fotografie, sochárske inštalácie vytvorené kombináciou hliny, emajlu a zrkadla, papierové makety či diela na brúsenom tabuľovom skle.

Výstava FreshArt 8 potrvá v Košiciach až do 21. mája 2016.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Originálna košická premiéra: Mládeži neprístupné Grófky vás pobavia dávkou pikantného humoru!

Zažite apríl v Košiciach naozaj zaujímavo: TOP 10 akcií, na ktorých by ste rozhodne nemali chýbať

Európskym hlavným mestom kultúry 2013 to vraj neskončilo: Mesto podporilo tieto projekty

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM