Lenka Fedorová Kultúra

Európskym hlavným mestom kultúry 2013 to vraj neskončilo: Mesto podporilo tieto projekty

Finančnej pomoci sa teší niekoľko organizácií. Mesto ich financuje prostredníctvom grantu.

Ilustračný obrázok k článku Európskym hlavným mestom kultúry 2013 to vraj neskončilo: Mesto podporilo tieto projekty
Zdroj: TASR

Mesto Košice zverejnilo výsledky rozdelenia 200 000 eur, ktoré sú určené v mestskej grantovej schéme v roku 2016 na rozvoj kultúry.

Košice pred dvoma rokmi vytvorili grantovú schému. Stali sa prvým mestom na Slovensku, ktoré tak urobilo a jedným z mála bývalých európskych hlavných miest kultúry, ktoré sa rozhodli pokračovať v udržateľnosti projektu aj po jeho skončení.

„Aj tento rok sme pri výbere projektov a podujatí dbali na to, aby bolo zastúpené široké spektrum umeleckých foriem a vybrané boli projekty so zameraním na rôzne vekové skupiny a preferencie. Podporujeme tradičné projekty, ktoré svoju kvalitu dokazujú aj vysokou návštevnosťou, ale aj rozvojové projekty, ktoré sú súčasťou dlhodobej stratégie podpory kreatívnych odvetví,“ uviedla viceprimátorka mesta Košice Renáta Lenártová, ktorá je členkou komisie, spolu so zástupcami príspevkovej organizácie K13 – Košické kultúrne centrá, neziskovej organizácie Košice 2013 a kultúrnych operátorov v Košiciach.

Ojedinelý grantový program je určený na podporu nezávislých subjektov v oblasti kultúry a kreatívnych odvetví. Program vznikol v roku 2014, odvtedy rozdelila výberová komisia 200 000 eur. Finančnej podpore sa potešilo 28 subjektov, v roku 2015 ich bolo 31. V tomto roku získa finančnú podporu z mestskej grantovej schémy až 39 subjektov. 186 500 eur poputovalo organizáciám a 13 500 eur jednotlivcom.

Najväčšiu finančnú podporu získalo Združenie FEMAN, o.z. (15 000 eur), Staromestské divadlo Petra Raševa, o.z.(15 000 eur) a OZ KOŠICKÉ DIVADLO (13 000 eur).

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM