Lukáš Zavacký Rôzne

Sú tajomné a vzbudzujú rešpekt: 5 najkrajších domov smútku v košických mestských častiach, FOTO

Domy smútku nepatria k obľúbeným miestam. Napriek tomu sú neoddeliteľnou súčasťou posledných rozlúčok a preto sa im niekedy nevyhneme. Vybrali sme 5 z Košíc, ktoré sú podľa nás najkrajšie.

Ilustračný obrázok k článku Sú tajomné a vzbudzujú rešpekt: 5 najkrajších domov smútku v košických mestských častiach, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Dom smútku v Ťahanovciach (foto 1 a 2)

Svoj osobný dom smútku má obec, ktorá je zároveň súčasťou metropoly východu. Budova, nachádzajúca sa v Ťahanovciach, je v majetku miestnej rímskokatolíckej farnosti. Je to vlastne kaplnka, keďže v nej nie sú chladiace zariadenia a ani iné vybavenie. Prebiehajú v nej však rozlúčky so zosnulými. Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása. A práve ňou sa vyznačuje. Pripomína skôr rodinný dom, no s nevídanými úzkymi oknami.

Dom smútku v Poľove (foto 3 a 4)

V Poľove žije len niečo cez tisíc obyvateľov, ale i táto lokalita Košíc sa môže pochváliť takouto stavbou, ktorá vyzerá skutočne moderne nielen z hľadiska exteriéru, ktorý vymysleli architekti skutočne jedinečne, ale aj interiéru. Fungovať začala len pred približne šiestimi rokmi. Slúži výlučne pre potreby mestskej časti.

Dom smútku v Šaci (foto 5)

Ekumenický dom modlitby a poslednej rozlúčky je jedným z troch domov smútku, ktoré sú v Šaci. Využíva sa na smútočné obrady, avšak aj na bohoslužby. Vybavený je všetkým potrebným pre úkony s nebohými. V prevádzke je od roku 1998. Na vzhľade to absolútne nie je vidieť. Vyznačuje sa kužeľovitou strechou a kachličkovým nádvorím, ktoré obkolesuje zeleň.

Dom smútku v Barci (foto 6, 7 a 8)

Barca má vo vlastníctve miestny cintorín vrátane domu smútku s príslušným technickým zariadením. Postavili ho v 70. rokoch minulého storočia, nedávno však na ňom postupne urobili úpravy priestorov. Pôsobí menej zložitým dojmom v porovnaní s predošlými dvoma. Vonkajšok je skôr obyčajný, no vnútrajšok plný dreveného obloženia.

Dom smútku na Juhu (foto 9 a 10)

Nesmieme zabudnúť ani na obradnú sieň Verejného cintorína v Košiciach. Pred nejakým časom, konkrétne 21. mája 2010, sa slávnostne posvätila a uviedla do prevádzky v zrekonštruovanom stave. Ide o naozaj reprezentatívnu budovu. Krásu jej dodávajú dva spojené obdĺžnikovité stĺpy. Na vrchnej časti ich spoja sa nachádza kríž, zospodu sú dva zvony.

Môže vás zaujímať:

Domy smútku pútajúce v Košiciach pozornosť
10
Galéria
Zdroj: archív MČ Košice - Ťahanovce
Ktorý dom smútku sa vám najviac páči? na Juhu
v Barci
v Poľove
v Šaci
v Ťahanovciach
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM