Eva Mikulová Správy

Zrátali cyklistov. Koľko je ich počas rannej špičky? A jazdia viac ženy alebo muži?

Cyklokoalícia Košice počas Európskeho týždňa mobility sčítavala cyklistov na najdôležitejších uzloch v centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Zrátali cyklistov. Koľko je ich počas rannej špičky? A jazdia viac ženy alebo muži?
6
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Získané údaje o tomto spôsobe dopravy, sú potrebné pri efektívnom plánovaní cyklistickej infraštruktúry. V rannej špičke napočítalo takmer 800 cyklistov, najviac ich prešlo Námestím Osloboditeľov.

Málo žien na bicykli

Prvé sčítanie prebiehalo medzi 7. a 9. hodinou ráno na križovatkách Námestia Osloboditeľov a Štúrovej, Námestia Maratónu mieru a Hviezdoslavovej, Triedy SNP a Popradskej, Moyzesovej a Poštovej, a tiež Moyzesovej a Alžbetinej.

Námestím Osloboditeľov pred Auparkom prešlo za dve hodiny na bicykli 236 ľudí. Druhým najfrekventova­nejším vstupom do centra bolo Námestie Maratónu mieru, ktoré využilo 163 cyklistov.

Len necelú tretinu z celkového počtu cyklistov napríklad tvorili ženy.

Okrem rannej špičky, sčítavali cyklistov aj v sobotu medzi 4. a 6. hodinou poobede. Na troch sledovaných miestach zaznamenalo dokopy 454 cyklistov.

Rekreačne jazdilo bez prilby iba 52 % cyklistov, pri dochádzaní do práce ju nevyužilo 90 % ľudí. Zastúpenie žien bolo o niečo nižšie ako cez týždeň a zdieľané bicykle využilo len 1 % cyklistov.

Zdieľané bicykle

Nízky je aj podiel zdieľaných bicyklov, ktoré na rannú cestu využilo viac ako 8 % dochádzajúcich.

„Samospráve celkom chýbajú údaje o nemotorovej doprave, s ktorými je možné infraštruktúru v meste navrhovať lepšie. Sme radi, že sme takto mohli mestu dopomôcť – sčítania budeme opakovať, no pre kvalitné dáta je rozhodne potrebné na hlavné ťahy inštalovať automatické sčítače cyklistov,” hovorí Adrián Chreň z Cyklokoalície Košice.

„Podľa očakávania sa dali pozorovať zaujímavé rozdiely medzi rekreačnými či športovými cyklistami a ľuďmi, ktorí sa týmto zdravým a ekologickým spôsobom dopravujú do práce. Obe skupiny ale potrebujú väčší komfort a bezpečnosť, ktorú môžeme spoločne docieliť budovaním bezpečných oddelených cyklotrás a upokojovaním dopravy.”, doplnil ďalší člen združenia, Gabriel Oprendek.

Cyklokoalícia Košice je iniciatívou, ktorá presadzuje lepšie podmienky pre pešiu a cyklistickú dopravu v Košiciach a okolí. Je súčasťou celoslovenskej Cyklokoalície, ktorá sa udržateľnej doprave v mnohých mestách a obciach venuje od roku 2011.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM