Alexandra Kolínská Samospráva

Zvrat pred voľbami: Bašistová sa vzdala kandidatúry o post primátorky Košíc

Už len niekoľko dní ostáva do komunálnych volieb a medzi kandidátmi nastávajú zmeny. Výnimkou nie je ani kandidatúra jedinej ženskej záujemkyne o lákavý post primátora, Aleny Bašistovej. Tá sa vzdala svojej kandidatúry. Pozrite prečo.

Ilustračný obrázok k článku Zvrat pred voľbami: Bašistová sa vzdala kandidatúry o post primátorky Košíc
Zdroj: TASR

Kandidátka na funkciu košického primátora Alena Bašistová (Sieť) sa vzdala kandidatúry v prospech nominanta pravicových strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS a OĽaNO) Rudolfa Bauera. Vyhlásenie o podpore jediného pravicového kandidáta na primátora v Košiciach predniesla v rámci diskusnej relácie televízie TA3 V politike.

Bašistová uviedla, že už odmieta byť predmetom pravicových koaličných rokovaní a aj keď v prieskume predstihla svojho pravicového protikandidáta, rozhodla sa ho podporiť, pretože „on to dotiahne až do konca“. Bašistová svoj krok vysvetlila aj tým, že komunálne voľby v Košiciach chápe ako referendum proti Pavlovi Paškovi.

„Rozhodnutie Aleny Bašistovej ma prekvapilo, ale úplne mu rozumiem a vnímam ho ako prejav jej osobného hrdinstva o to viac, že sa v prieskumoch už dostala pred pána Bauera. Jej postoj však môže moc Pavla Pašku oslabiť oveľa viac a prísnejšie ako ceremónie v parlamente. S návrhom uchopiť komunálne voľby v Košiciach ako referendum o Pavlovi Paškovi a jeho tieňovom primátorovi súhlasím. Už zajtra prídem do Košíc takéto referendum osobne vyhlásiť,“ uviedol predseda strany Sieť Radoslav Procházka, ktorého vyhlásenie sprostredkoval hovorca Siete Ján Orlovský.

Podľa súčasného košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD) riešenia pre Košice nie sú ani ľavicové, ani pravicové. „Veľké zmeny k lepšiemu, ktoré sme v Košiciach urobili za posledné štyri roky, slúžia všetkým Košičanom. Modernizácia dopravy, rekonštrukcia kúpaliska ČH, nové pracovné miesta, byty pre mladé rodiny, sú predsa pre všetkých Košičanov bez ohľadu na to, s akou politickou stranou sympatizujú,“ uviedol Raši.

V tejto chvíli v Košiciach z pôvodných ôsmich kandidátov ostalo šesť uchádzačov o primátorskú stoličku. Už 30. októbra sa kandidatúry vzdal nezávislý Ján Dečo v prospech Aleny Bašistovej. Bauer, ako spoločný pravicový kandidát teda 15. novembra vyzve Richarda Rašiho (Smer-SD), nezávislého Jozefa Holečka, nezávislého Jaroslava Džunka, Ivana Goňka za Jednotu – ľavicovú stranu Slovenska a Borisa Urbančíka za stranu TIP.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM