Eva Mikulová Správy Samospráva

Autobusy na zavolanie ušetrili cestujúcim desiatky minút

Dopravcovia v spolupráci so župou počas prázdnin vyhodnocujú využiteľnosť autobusov na zavolanie.

Ilustračný obrázok k článku Autobusy na zavolanie ušetrili cestujúcim desiatky minút
Foto: Eva Mikulová

Už viac ako pol roka môžu obyvatelia Košického samosprávneho kraja využívať v prímestskej doprave takzvané autobusy na zavolanie, ktoré zaviedla župa v spolupráci s dopravcami ARRIVA Michalovce, a. s. a eurobus, a. s.

Autobus zavolalo vyše 800 ľudí

Málo využívané spoje premávajú do odľahlejších obcí s nízkym počtom cestujúcich na základe predchádzajúcej telefonickej objednávky, a to minimálne 60 minút pred odchodom autobusu z východiskovej zastávky.

V súčasnosti sa to týka vybraných spojov do obcí Hažín, Koňuš, Kašov, Drahňov, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Byšta, Vojka, Petrikovce, Bretka, Hincovce, Petrovo a Slančík.

„Od zavedenia služby 15. decembra 2019 do konca februára 2020, využilo túto službu na 17 spojoch celkovo 807 cestujúcich. Telefonicky si zachádzku autobusu objednalo 75 ľudí a 732 cestujúcich vystúpilo na zastávkach na zavolanie ako cieľovej stanici po zakúpení cestovného lístka. Vďaka zavedeniu tejto služby sme v prímestskej autobusovej doprave ušetrili 2 093 kilometrov. Najmä pravidelní cestujúci ocenili, že sa doba jazdy skrátila celkovo o 2 781 minút, čo je viac ako 46 hodín. Od marca 2020 bola služba autobusov na zavolanie obmedzená z dôvodu opatrení v prímestskej autobusovej doprave pre COVID 19, no teraz je opäť k dispozícii v prázdninovom režime,“ uviedol košický župan Rastislav Trnka.

V budúcnosti budú všetky požiadavky oznamované na jednom telefónnom čísle v rámci integrovaného dopravného systému IDS Východ na území celého východného Slovenska, teda spoločne Košického aj Prešovského kra­ja.

Počas letných prázdnin dopravcovia v spolupráci s KSK vyhodnocujú doterajšiu využiteľnosť jednotlivých spojov na zavolanie. V prípade častého využívania niektorého spoja budú takéto spoje vedené bez piktogramu slúchadla, to znamená, že autobusy budú na zastávku opäť zachádzať štandardne bez potreby predošlého volania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM