Eva Mikulová Správy

Dočkáme sa nových nástupíšť na košickej železničnej stanici?

Termín začiatku realizácie niekoľkomiliónovej komplexnej rekonštrukcie nástupíšť košickej železničnej stanice a vybraných koľají zatiaľ nie je známy.

Ilustračný obrázok k článku Dočkáme sa nových nástupíšť na košickej železničnej stanici?
23
Galéria
Foto: Eva Mikulová

Košice sa môžu pýšiť jednou z najkrajších a najmodernejších železničných staníc na Slovensku. Horšie je to však s nástupištiami a koľajami. Nástupištia stále čakajú na svoju obnovu, aby dôstojne reprezentovali naše mesto.

Práce budú trvať 2 roky

Ako uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová, v súčasnosti vyhodnocujú ponuky, ktoré vzišli z verejného obstarávania.

Verejné obstarávanie vyhlásili železnice vlani v auguste. Pôvodný termín na predkladanie ponúk bol 30. september 2019, neskôr ho predĺžili do 22. novembra 2019.

„Rekonštrukčné práce sa začnú po odovzdaní staveniska, ktorému musí predchádzať uzavretie zmluvy ako výsledku verejného obstarávania,“ spresnila. Práce majú byť hotové do dvoch rokov od ich začatia.

Rekonštrukciou nástupíšť číslo 1, 2 a 3 sa má zvýšiť úroveň a komfort prostredia. „Vzhľadom na morálnu a technickú opotrebovanosť osvetlenia nástupíšť, elektrických rozvodov súvisiacich s osvetlením, rozvodov nachádzajúcich sa na nástupištiach, ovládania osvetlenia bude nutné vykonať rekonštrukciu týchto objektov a úpravu staničného zabezpečovacieho zariadenia,“ uviedli železnice.

Budú aj výťahy

Okrem iného majú byť vynovené ich zastrešenia či výstupy z podchodov. Na nástupišti 2 a 3 majú pribudnúť výťahy.

Dôjde aj ku komplexnej rekonštrukcii železničného zvršku koľaje 1b, respektíve 3b a obnove koľají č. 1, 3a, 5, 6, 7, 8, 9 a 11 priľahlých k nástupištiam.

Podľa Feik Achbergerovej sa tak rozhodli z dôvodu zvýšenia bezpečnosti vlakovej dopravy. Pripomenula, že železničný zvršok dopravných koľají je v zlom technickom stave.

Obnova bude financovaná z rozpočtových prostriedkov ŽSR vyčlenených na tento účel. Celková odhadovaná hodnota zákazky predstavuje viac ako 15 miliónov eur bez DPH. Rekonštrukčné práce sa nebudú realizovať na etapy.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM