Alexandra Kolínská Rôzne

Čaká nás poriadne nákladná rekonštrukcia: TÁTO budova dostane nový look za 600-tisíc eur!

Jednu, z košických stavieb čaká rekonštrukcia. Opravy sa dotknú nielen strechy, ale aj fasády, okien či dverí. Za toto všetko zacvakajú vyše pol milióna eur!

Ilustračný obrázok k článku Čaká nás poriadne nákladná rekonštrukcia: TÁTO budova dostane nový look za 600-tisíc eur!
Zdroj: Dnes24.sk

Po rekonštrukcii Malej scény čaká Štátne divadlo (ŠD) v Košiciach ďalší veľký investičný projekt financovaný prostredníctvom európskych fondov. V rámci neho prejde obnovou strecha historickej budovy a čiastočné opravy sa dotknú aj fasády, okien a vonkajších dverí.

Celkový rozpočet projektu je viac ako 588 000 eur. „Predmetom obnovy budú súčasti historickej budovy, ktoré sú v kritickom, resp. nevyhovujúcom stave a vyžadujú si bezodkladnú intervenciu. Ide najmä o strechu budovy, ktorá je v zlom technickom stave, čo má negatívny dosah na ostatné časti budovy, ako sú podkrovie, interiérová výzdoba, fasáda, okná a ďalšie,“ priblížil projekt riaditeľ divadla Peter Himič. Na opravu strechy nadviaže obnova častí poškodenej fasády, výmena okien na severnej a čiastočne na východnej a západnej strane budovy, ako aj reštaurovanie pôvodných vonkajších dverí.

Zmluvu o financovaní projektu Obnova Národnej kultúrnej pamiatky – historickej budovy Štátneho divadla Košice v multikultúrnom a multinárodnom prostredí podpísali minulý týždeň. Na projekt ide 500 000 eur z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskeho finančného mechanizmu.

Súčasťou projektu budú aj sprievodné podujatia. V rámci jeho spustenia pripraví divadlo slávnostný koncert, na ktorom sa 7. mája predstavia umelci z regiónu strednej Európy. Súčasťou bude aj Deň otvorených dverí a umelecký workshop venovaný téme ukončenia druhej svetovej vojny. V rámci 9. ročníka Festivalu divadiel strednej Európy v septembri tohto roka uvedú divadelnú hru nórskeho autora Henrika Ibsena, jedného z najvýznamnejších a najhranejších dramatikov sveta.

Pri tejto príležitosti je plánovaný aj workshop mladých umelcov na tému Realistická a súčasná dráma a odborná konferencia na tému Divadlo v kontexte 70 rokov od skončenia druhej svetovej vojny. Ukončenie projektu je naplánované na apríl 2016 a jeho súčasťou bude opäť Deň otvorených dverí a slávnostná premiéra divadelnej inscenácie, respektíve slávnostný koncert, informoval dnes tlačový tajomník ŠD Košice Svjatoslav Dohovič.

Prečítajte si aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM