Alexandra Kolínská Kultúra

Zo 4,5 milióna sa újde aj Košiciam: Pozrite, ktoré naše pamiatky sú tie vyvovolené!

Z celého Slovenska sa o podporu na rekonštrukciu uchádzalo 65 kultúrnych pamiatok, no vybrali 23. Finančná čiastka sa újde aj Košickým.

Ilustračný obrázok k článku Zo 4,5 milióna sa újde aj Košiciam: Pozrite, ktoré naše pamiatky sú tie vyvovolené!
Zdroj: TASR

Z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP (Island a Lichtenštajnsko) a Finančného mechanizmu Nórska bude do 30. apríla budúceho roka obnovených ďalších deväť kultúrnych pamiatok na Slovensku. Prijímatelia finančnej pomoci dnes v Nitre podpísali zmluvy so zástupcami Úradu vlády SR, ktorý tieto granty už desať rokov spravuje.

Až 65 uchádzačov

„O aktuálnu podporu sa v dvoch výzvach uchádzalo 65 pamiatok, z ktorých celkovo podporíme 23 pamiatok sumou vyše 14 miliónov eur. Táto suma je vrátane 15-percentnej spoluúčasti štátneho rozpočtu,“ informoval generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Ján Krak.

Investujú 4,5 milióna eur

Zmluvy na opravy 14 pamiatok v hodnote desať miliónov eur boli podpísané pred zhruba dvoma mesiacmi, projekty sú v súčasnosti v procese verejného obstarávania. Dnes k nim pribudlo ďalších deväť kultúrnych pamiatok v celkovej sume takmer 4,5 milióna eur.

Tieto finančné prostriedky budú prerozdelené na rekonštrukciu Kostola svätého Antona Paduánskeho v Košiciach – Kláštor františkánov, opravu časti bývalého Kláštora benediktínov v Hronskom Beňadiku, zrenovuje sa aj historická budova Štátneho divadla Košice, opravia sa strechy a fasáda Pisztoryho paláca v Bratislave, zrevitalizuje sa hradisko na Molpíri, Vodný mlyn Dunajský Klátov, vynovenú podobu získa Považský hrad a hrad Zborov, obnovia sa zatiaľ nezrekonštruované časti Nitrianskeho hradu a zlepší sa sprístupnenie tejto národnej kultúrnej pamiatky turistom.

Podporili už 16 projektov

V rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva, podpora rozmanitosti v oblasti kultúry a umenia v rámci európskeho kultúrneho dedičstva bolo v prvom programovacom období v rokoch 2004 až 2009 podporených 16 projektov, v programovacom období 2009 až 2014 to bude 23 projektov.

„Doteraz sme vyčlenili na podporu a propagáciu kultúrneho dedičstva na Slovensku 25 miliónov eur. Okrem záchrany kultúrneho dedičstva pre ďalšie generácie prinášajú tieto projekty sociálnu kohéziu, ekonomické aktivity a oživenie miestnych komunít. Projekt je pre nás dôležitý aj z hľadiska sociálnej súdržnosti a hospodárskeho rozvoja v celej Európe,“ povedala veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva v SR Inga Magistad.

Prečítajte si aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM