Veronika Hunyadiová Správy

Centrum pre utečencov už využívajú prví ľudia. Pripravené je na 300 osôb, FOTO

V priestoroch košického kúpaliska v blízkosti autobusovej a železničnej stanice vzniklo kontaktné centrum pre utečencov prichádzajúcich z Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Centrum pre utečencov už využívajú prví ľudia. Pripravené je na 300 osôb, FOTO
7
Galéria

V areáli košického kúpaliska Červená hviezda mesto o štvrtok (3. 3.) popoludní otvorilo centrum prvého kontaktu pre utečencov z Ukrajiny. Stihli ho už využiť prvé skupiny ľudí, ktorých tam doviezli autobusy z hraničného priechodu vo Vyšnom Nemeckom.

Pomoc utečencom

Mesto zriadilo centrum pre utečencov preto, aby odbremenilo železničnú stanicu, na ktorej sa utečenci zdržiavajú. „Máme k dispozícii 300 miest na sedenie a pripravujeme aj ležadlovú časť. Dokážeme sem doviezť všetkých, ktorí potrebujú tranzitovať cez mesto,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček priamo na mieste.

S políciou je mesto podľa primátora dohodnuté, že všetky autobusy z Vyšného Nemeckého budú najprv stáť pri tomto zariadení. Spresnil, že autobusy by mali prichádzať každý 20 až 30 minút a vystúpi z nich približne 40 ľudí. Všetci utečenci, ktorí potrebujú pomoc tam môžu pri tomto centre vystúpiť a ujmú sa ich dobrovoľníci.

„Dostanú základné informácie, zistia kedy im odchádza vlak alebo autobus, dobrovoľníci ich nasmerujú, pomôžu kúpiť cestovný lístok a odprevadia ich na vlak alebo autobus,“ vysvetlil Polaček. Dobrovoľníci budú utečencov, ktorí potrebujú pomoc, do tohto centra posielať aj zo železničnej stanice.

Miesto na oddych

V budove kúpaliska majú utečenci k dispozícii miesto na sedenie, oddych, dobitie mobilných telefónov a dostanú tu teplú polievku, čaj a drobné občerstvenie. Pripravené sú aj vykurované kontajnery s lavičkou, kde si môžu odpočinúť, zložiť batožinu a mať trochu súkromia. K dispozícii sú aj prenosné toalety a utečenci budú mať možnosť otestovať sa na Covid-19 prípadne zaočkovať. Svoje stanovište tu bude mať aj Červený kríž.

„Našim cieľom je, aby si na tomto mieste dokázali vybaviť SIM karty od operátorov, získali potrebné informácie, a tí, ktorí tu chcú prenocovať aj možnostiach ubytovania,“ dodal primátor. Pribudnúť majú aj informačné tabule s odchodmi autobusov a vlakov.

Ako to v centre pre utečencov vyzeralo po otvorení, si pozrite v priloženej galérii.

Centrum pre utečencov na kúpalisku
7
Galéria

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM