Alexandra Kolínská Kultúra

Košice sa objavili na ďalšom zozname: Vláda chce naše mesto zapísať do zoznamu UNESCO!

Slovensko navrhlo zapísať do Svetového dedičstva UNESCO 13 lokalít. Vyplýva to z aktualizovanej koncepcie ochrany pamiatkového fondu zoznamu, ktorý minulý týždeň schválila vláda. Na zozname sa objavili aj Košice!

Ilustračný obrázok k článku Košice sa objavili na ďalšom zozname: Vláda chce naše mesto zapísať do zoznamu UNESCO!
Zdroj: TASR

V predbežnom zozname svetového dedičstva sa ku koncu minulého roka nachádzali: pevnostný systém na sútoku riek Dunaja a Váhu v Komárne – Komárome; Pamiatky Veľkej Moravy: Slovanské hradisko v Mikulčiciach – Kostol sv. Margity Antiochijskej v Kopčanoch; Limes Romanus – rímske antické pamiatky na strednom Dunaji; Gemerské a abovské kostoly so stredovekými nástennými maľbami; pamätník Chatama Sófera; Tokajská vinohradnícka oblasť – súbor vinohradníckych pivníc; koncept šošovkovitého historického jadra Košíc; hubová flóra Bukovských vrchov; gejzír v Herľanoch; krasové údolia Slovenska; prírodná a kultúrna krajina dunajského regiónu; prírodné rezervácie Tatier a pôvodné lúky a pasienky Slovenska.

V zozname svetového dedičstva je zapísaných 1007 lokalít, ktoré sa nachádzajú v 161 štátoch sveta. Slovensko v ňom má sedem lokalít. V roku 1993 bola zapísaná Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia; Spišský hrad a pamiatky okolia, ako aj rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec. V roku 2000 pribudol Bardejov a v roku 2008 drevené chrámy v slovenskej časti Karpatského oblúka. Lokalita Spišský hrad bola v roku 2009 rozšírená o územie historického jadra Levoče s dielom Majstra Pavla, pričom sa zmenil názov na Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

Prírodné dedičstvo reprezentujú jaskyne Aggtelekského a Slovenského krasu, spoločná lokalita s Maďarskom (zápis 1995, rozšírenie 2000) a Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka. Ide o spoločnú lokalitu s Ukrajinou a Nemeckom zapísanú v 2007, rozšírenú v roku 2011.

Prečítajte si aj:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM