Lenka Fedorová Správy

Košice v rebríčku najupchatejších miest sveta: Koľko hodín strávime ročne v zápche?

Ocitnúť sa v zápche je v Košiciach takmer na dennom poriadku. Niet divu, že sa tak metropola východu ocitla v nelichotivom celosvetovom rebríčku.

Ilustračný obrázok k článku Košice v rebríčku najupchatejších miest sveta: Koľko hodín strávime ročne v zápche?
Zdroj: TASR

TomTom Traffic Index, ktorý ponúka neskreslené informácie o úrovni preťaženia dopravy v rôznych mestách zverejnil vo svojom rebríčku za rok 2016 aj vyťaženosť ciest v Košiciach. Index monitoruje 390 miest v 48 krajinách na 6 kontinentoch. Ako si podľa neho vedú Košice?

Podľa tohto meradla tak Košičania strávia na cestách v zápchach 85 hodín ročne, čo je o 21% času viac v porovnaní s časom, ktorý by strávili, ak by boli cesty prejazdné.

Denne tak v zápche strávia Košičania o 22 minút viac v porovnaní s plynulou premávkou. V celosvetovom meradle obsadili Košice 257. miesto, v Európe to bola 150. priečka.

Podľa indexu strávia Košickí vodiči v rannej špičke medzi 7:00 – 8:00 najviac času v pondelky ( až o 50% viac času), najmenej v piatky. Čo sa týka poobedňajších špičiek, počas celého týždňa v nich trávia vodiči medzi 15:00 a 16:00 hodinou približne rovnaký čas, t.j. asi tretinu naviac oproti plynulej premávke.

Bratislava obsadila v celosvetovom rebríčku 197. miesto. Bratislavčania tak v zápchach strávia o pätinu viac času v porovnaní s časom, keby boli cesty prejazdné.

Prvenstvo v rebríčku drží Mexico city, kde ročne strávia v zápchach 227 hodín. Najlepšie si vedie Greensboro v USA, kde vodiči strávia ročne v zápchach 33 hodín.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM