Eva Mikulová Správy

Košickí podnikatelia v gastre: Štát na nás hodil zodpovednosť!

Košické gastro prevádzky sa od pondelka 16. augusta musia pripraviť na zmeny podľa nového covid automatu.

Ilustračný obrázok k článku Košickí podnikatelia v gastre: Štát na nás hodil zodpovednosť!
20
Galéria
Foto: Eva Milanová

Podľa nového covid automatu, už od pondelka 16. augusta budú Košice zaradené do oranžovej farby, čo znamená stupeň ostražitosti.

Táto zmena postihne i gastro sektor, ktorý utrpel už počas prvých dvoch vĺn obrovské ekonomické rany a majú oprávnené obavy, že ani táto jeseň nebude ideálna. Obmedzenia už čoskoro pocítia klienti košických podnikov.

Košickí podnikatelia v gastrosektore majú hlavu v smútku. Už o pár dní sa budú musieť rozhodnúť, pre ktorých klientov budú ich prevádzky otvorené alebo či privítajú všetkých, ale na úkor kapacity.

„Tak či onak, pocítime finančnú stratu a to sme sa ťažko horko počas posledných mesiacov ako tak opäť vyhrabali z krízy,“ zhodujú sa všetci.

Štát ich nechal v „štichu“

„My budeme tí zlí, ktorí budú musieť klientom vysvetľovať, prečo niekto u nás môže byť a niekto nie. Štát zhodil celú zodpovednosť na nás,“ hovorí majiteľka podniku Tri ruže Júlia Frištiková.

I keď vyhláška hlavného hygienika ešte nevyšla, podľa dostupných informácii majú gastro podniky tieto možnosti.

V reštauráciách bude pre plne zaočkovaných či pre režim OTP (očkovaní, testovaní a po prekonaní ochorenia) platiť, že v interiéri budú môcť byť pri stole štyri osoby alebo osoby z jednej domácnosti. Exteriér bude bez obmedzení.

Ak sa podnik rozhodne, že môžu prísť všetci a nemusia sa preukazovať covid pasmi, to znamená základný režim, tak bude platiť, že na terasách bude môcť byť maximálne do desať osôb. Interiér bude zakázaný.

Prečítajte si tiež:

Ako budú obmedzenia vyzerať v praxi?

„Je to narýchlo pripravené. Ako budeme kontrolovať ľudí? A máme na to vôbec právo? A ako budeme označovať podnik, keď sa prihlásime do režimu OTP? A dokonca tento režim môžeme počas dňa vraj meniť. Ako to však bude vyzerať v praxi, zatiaľ nevieme,“ hovorí majiteľka pivovaru Golem Beáta Murková.

Podobné pochybnosti má aj spolumajiteľ Hostinca a Camelotu Peter Špirko: „Prihlásime sa do OTP ale vôbec netušíme, ako to bude od pondelka vyzerať s kontrolami. Snáď sa všetko dozvieme z vyhlášky.“

Aj majiteľka reštaurácie Lampáreň Martina Zubárová má obavy: „Keďže nemáme terasu, tak preferujeme zaočkovaných. Ale ako ich to budeme kontrolovať, keď ešte sľúbená aplikácia nie je?,“ pýta sa.

Všetci oslovení majitelia prevádzok sú zaočkovaní, ako aj ich zamestnanci. Očkovanie vnímajú pozitívne, ako jedinú účinnú prevenciu proti ochoreniu Covid-19. A zároveň chcú, aby sa ich hostia cítili bezpečne a boli čo najmenej obmedzovaní.

Čítajte viac:

OBRAZOM: Leto v centre Košíc. Prechádzky po Hlavnej a plné terasy
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM