Rôzne

NOVINKA na očnom oddelení UNLP: Čo všetko dokáže operačný mikroskop za státisíce eur?

Na očnom oddelení Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice pribudol mobilný operačný mikroskop v hodnote 300 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku NOVINKA na očnom oddelení UNLP: Čo všetko dokáže operačný mikroskop za státisíce eur?
Zdroj: UNLP

Ako informovala vedúca komunikačného odboru nemocnice Ladislava Šustová, ide o jednu z najmodernejších pomôcok oftalmologickej praxe na oddelení. Mikroskop obsahuje kompletné vybavenie na operatívu patológie oblasti oka.

Vďaka eurofondom

Prístroj získali hlavne vďaka eurofondom. UNLP sa na jeho zakúpení podieľala sumou 74 000 eur. Podľa jej slov patrí k najvyššej generácii očných mikroskopov. „Má precízny navigačný systém, po celý čas sleduje pohyby oka pacienta. Ak sa aj pacient pohne, prístroj to presne zameriava a drží pozíciu oka,“ spresnila s tým, že vďaka tomu sa operatér orientuje v oku s úplnou presnosťou.

Okrem toho mikroskop prenáša obraz s kvalitným rozlíšením jednak na veľkú obrazovku, ako aj operatérovi do okulárov.

Všetky typy operácií

„Dokážeme ním realizovať všetky typy operácií oka, jeho predného aj zadného segmentu, teda vonkajších i vnútorných častí oka. Často sú to náročné operácie sklovca, sietnice či diery v makule, ako aj akútne a poúrazové stavy,“ dodala primárka očného oddelenia Barbora Horváthová.

Očný mikroskop podľa UNLP nie je náročný na prípravu operácie a nevyžaduje si takmer žiadne nastavenia, čo v prípade starších mikroskopov predstavovalo isté zdržanie. Za jedno dopoludnie ním dokážu operovať viac ako desať pacientov.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM