Lukáš Zavacký Správy

Prví absolventi duálneho vzdelávania v Košiciach: Ukončilo ho viac ako 20 študentov

V Košiciach sa uskutočnila promócia prvých absolventov projektu duálneho vzdelávania v oblasti informačno-komunikačných technológií (IKT). Štúdium na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej (SPŠE) úspešne ukončilo 22 študentov.

Ilustračný obrázok k článku Prví absolventi duálneho vzdelávania v Košiciach: Ukončilo ho viac ako 20 študentov
Zdroj: TASR

Títo ľudia sa ako prví na Slovensku učili podľa nemeckého modelu a nakoniec získali rovnocenné osvedčenie s odborom Fachinformatiker, špecialista pre počítačové systémy.

„Certifikáty, ktoré sme dnes úspešným absolventom udelili, svedčia o tom, že obsah a kvalita ich ukončeného štúdia je na rovnakej úrovni ako v Nemecku,“ povedal výkonný člen predstavenstva Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory, Guido Glania.

Koncept sa vytvoril na základe 40-ročnej skúsenosti v Nemecku a 20-ročnej v rámci skupiny Deutsche Telekom. Trojročné vyššie odborné štúdium s prvkami duálneho vzdelávania otvorila SPŠE v Košiciach v spolupráci s T-Systems Slovakia (TSSK) a Košickým samosprávnym krajom (KSK) ako zriaďovateľom školy v septembri 2013.

„Začali sme s tým pred troma rokmi, aj keď zákon platí od toho minulého. Bolo to prepojenie školy s firmou. Spojili sme sa s najväčším IT zamestnávateľom v našom meste. Študenti mali úplne odlišný režim, ak to porovnáme s bežnou výukou,“ uviedol riaditeľ SPŠE v Košiciach, Štefan Krištín.

Počas štúdia bolo teória a získavanie znalostí v prostredí školy prepojené s praktickým rozvojom tvrdých aj mäkkých zručností v rámci rozsiahlej praxe v TSSK. Z 22 absolventov, ktorí štúdium úspešne ukončili, firma zamestnala 21 z nich.

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM