Lenka Fedorová Šport

Tradičný polmaratón už túto sobotu: Košičania, pripravte sa na plné ulice bežcov!

Víkendová sobota sa v Košiciach ponesie v duchu polmaratónu, ktorého počiatok siaha ešte do začiatku minulého storočia. Nenechajte sa zaskočiť ulicami zaplnenými bežcami.

Ilustračný obrázok k článku Tradičný polmaratón už túto sobotu: Košičania, pripravte sa na plné ulice bežcov!
Zdroj: TASR

Medzinárodný maratón mieru je známy na celom svete. Počas jeho konania sa metropola východu každoročne naplní fantastickými bežcami, ako aj nadšencami tejto tradície.Ten sa koná až v októbri, avšak Košičania sa navnadia jeho atmosférou už čoskoro. Polmaratón otestuje ich kondičku.

S nádychom histórie

Maratón bol v Košiciach za skoro 90 rokov spájaný s rôznymi traťami, z ktorých je najviac pamätná trať Košice-Seňa. Bežci ju absolvovali už v roku 1926, len dva roky po začiatku medzinárodného maratónu mieru,a práve tam siahajú počiatky polmaratónu, ktorý sa už čoskoro odohrá v uliciach Košíc.

Známa trať prešla znovuzrodením a od roku 2003 sa beží ako polmaratón vždy na začiatku leta so štartom v centre Košíc a cieľom s obci Seňa. Pre mnohých bežcov je tento polmaratón začiatkom prípravy na fenomenálny Medzinárodný maratón mieru, ktorý sa tento rok pobeží 2. októbra.

Dva a pol hodinový pretek otestuje kondičku Košičanov

Polmaratón v dĺžke 21,1 kilometra odštartuje z Hlavnej ulice, pričom čaká bežcov šesť osviežovacích staníc. Pobežia však po asfaltovej ceste počas bežnej premávky, čo môže pri behu predstavovať isté riziko. Bežcov čaká dva a pol hodinový pretek, počas ktorého sa bude súťažiť v deviatich kategóriách v behu a dvoch kategóriách v inline korčuľovaní.

Organizátori pripravili pre bežcov dva okruhy po Hlavnej ul. s pokračovaním na Južnú triedu a ďalej po pravej strane hlavnej cesty I/17 do Sene. Korčuliari sa presunú spoločne na Južnú triedu.

Prvé štyri kilometre absolvujú na Južnej triede v dvoch rôznych okruhoch, v priestore medzi Fejovou a Jantárovou ulicou a budú pokračovať ďalej po pravej strane hlavnej cesty I/17 do Sene. Trať korčuliarov má dĺžku 20 km. Košičania si zmerajú sily v polmaratóne už 18. júna 2016.

Foto: Ilustračné

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM