Eva Mikulová Správy

Unikátna nulová eurobankovka je spätá s Východoslovenskou galériou. Kedy bude v predaji?

K výstave s názvom Klimkovičovci – Príbehy troch generácií vydáva Východoslovenská galéria svoj prvý 0 Euro Suvenir.

Ilustračný obrázok k článku Unikátna nulová eurobankovka je spätá s Východoslovenskou galériou. Kedy bude v predaji?
Zdroj: Východoslovenská galéria

Počas víkendu 10. a 11. 7. 2021 budú 0 eurové pamätné bankovky Východoslovenskej galérie predávať v historickej sále Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27.

Na bankovke je vyobrazené dielo od Františka Klimkoviča s názvom Štúdia hlavy dievčaťa, ktoré je datované do roku 1845–1850.

Predaj začína od čísla 101, pričom zakúpenie bankoviek je podmienené zakúpením vstupenky na výstavu Klimkovičovci – Príbehy troch generácií (alebo vstupenky na všetky výstavy), ktorá môže byť využitá do 30. 1. 2022.

Rodina Klimkovičovcov pôsobila a pozdvihla umeleckú a pedagogickú tradíciu v regióne Košíc. Bratia Vojtech a František sa okrem aktívnej maliarskej tvorby venovali aj rozvoju múzejníctva.

Z muzeálneho spolku, ktorý založili, sa vyvinulo Hornouhorské múzeum, v ktorom sa podieľali na budovaní zbierkových fondov múzea napr. numizmatického či archeologického.

Založenie múzea predstavovalo položenie základov dvoch významných inštitúcií, Východoslovenskej galérie a Východoslovenského múzea. V roku 1872 tiež založili prvú súkromnú umeleckú školu v Košiciach, ktorú navštevovali napríklad aj umelci ako Július Bencúr, Leopold Štefan Horowitz či Ľudovít Čordák.

Cena bankovky: 3,– € / ks

Platba za 0 € bankovku je možná len v hotovosti.

V priestoroch galérie je potrebné dodržiavať všetky hygienické a bezpečnostné opatrenia, t. j. vstup len s rúškom alebo inou ochranou horných dýchacích ciest, povinná dezinfekcia rúk, dodržiavanie bezpečného rozstupu a maximálneho počtu návštevníkov.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM