Eva Mikulová Správy

Vrtuľníky sa vrátia na oblohu, hlučné „Čierne jastraby“ však budú v noci odpočívať

Počas jarných mesiacov spoločnosť odklonila letové trasy od Chráneného vtáčieho územia na Zemplíne a od hniezdiska Orla kráľovského.

Ilustračný obrázok k článku Vrtuľníky sa vrátia na oblohu, hlučné „Čierne jastraby“ však budú v noci odpočívať
7
Galéria
Zdroj: STA

Letecká akadémia Slovak Training Academy (STA) aktuálne prostredníctvom certifikovanej spoločnosti ukončila merania hluku, ktoré robili počas jarných mesiacov v čase vysokej intenzity výcviku, a to tak počas dňa, ako aj v noci.

Spoločnosť STA bude aj v najbližších týždňoch pokračovať vo vykonávaní profesionálnej a odbornej činnosti – výchove a výcviku nových pilotov vrtuľníkov.

Aktuálna fáza pilotného kurzu počíta aj s nočnými preletmi do 24. hodiny, avšak iba na menších strojoch typu Schweizer a MD-530, ktoré nie sú tak hlučné ako vrtuľníky typu UH-60 Black Hawk. „Už začiatkom minulého mesiaca sme avizovali, že na našich „Čiernych jastraboch“ počas mesiacov jún, júl a august v noci cvičiť nebudeme. Vychádzame tak v ústrety obyvateľom lokalít v blízkosti Medzinárodného letiska v Košiciach, ktorí sa na nočné cvičenia sťažovali najmä v lete, kedy majú v noci pootvárané okná,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti STA Dominik Varga.

STA v minulosti prijala viaceré opatrenia, ktoré prispeli k riešeniu problematiky hlukovej záťaže. Inštruktori lietajú vyššie ako je predpísaná letová výška, vrtuľníky často menia trasy tak, aby hlukom nezaťažovali kontinuálne obyvateľov dotknutých lokalít.

Zároveň sa začali rokovania o možnostiach rozšírenia spolupráce s letiskami v Poprade a Spišskej Novej Vsi. Týmto krokom chce spoločnosť rozptýliť výcvik na väčšom území.

„Verejnosť môžeme ubezpečiť, že výcvik pilotov uskutočňujeme v súlade s právnymi predpismi SR ako aj v súlade s platnou európskou leteckou legislatívou. Zamestnávame v regióne Košíc a okolia stovky ľudí. Naša spoločnosť sa správa zodpovedne k obyvateľom regiónu v ktorom pôsobí, preto sa pravidelne stretávame a diskutujeme so zástupcami mesta Košice ako aj s ďalšími predstaviteľmi regionálnych samospráv,“ uviedol Dominik Varga.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM