Eva Mikulová Správy

A je to jasné. Najrýchlejší je v meste cyklista, najpomalšie je auto, FOTO

Počas Týždňa mobility sa už tradične koná súťaž: Kto skôr? Do centra mesta vyrazili cyklista, električka, kolobežka, autobus a automobil.

Ilustračný obrázok k článku A je to jasné. Najrýchlejší je v meste cyklista, najpomalšie je auto, FOTO
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák

Preteky medzi električkou, autobusom, automobilom, cyklistom a kolobežkárom začali ráno pred pol ôsmou od Spoločenského pavilónu. Všetci súťažiaci mali pred sebou asi troj kilometrovú trať až na námestie Osloboditeľov, kde súťaž končila.

Autom najpomalšie

Súťaž sa pravidelne koná v rámci Európského týždňa mobility a jej výsledky poukazujú na to, že automobil v hustej doprave v meste nie je najvýhodnejším dopravným prostriedkom.

Tento rok sa automobil umiestnil na poslednom mieste. Niet divu, veď kým vodič našiel parkovacie miesto, ubehlo niekoľko cenných minút.

Víťazom sa stal cyklista. Trať zvládol za sedem minút a 9 sekúnd. Druhá prišla električka, pretože na koľajniciach má samozrejme prioritu, tretí bol autobus mestskej hromadnej dopravy, štvrtý bol kolobežkár a piaty už spomenutý automobil.

Mesto a DPMK vyzýva vodičov, aby aspoň tento týždeň nechali auto doma a využívali verejnú dopravu. Vodiči budú mať jazdu zadarmo. Stačí, že budú mať so sebou vodičský preukaz.

Úplne bezplatná doprava v prostriedkoch verejnej dopravy pre všetkých cestujúcich bude v nedeľu 22. septembra.

V OBRAZOCH: Kto skôr Košice
12
Galéria
Zdroj: Adam Stečák
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM