Eva Mikulová Správy

Ako je košická nemocnica pripravená na pandémiu? Budú sa robiť i plánované operácie?

V Košiciach je zatiaľ situácia ohľadom pandémie relatívne pokojná. UNLP je v tejto chvíli jednou z najlepšie pripravených nemocníc na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Ako je košická nemocnica pripravená na pandémiu? Budú sa robiť i plánované operácie?
Foto: Eva Mikulová

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) Košice funguje od vypuknutia pandémie krízový štáb. Aktuálnu situáciu pravidelne rieši základný 20-členný tím, ktorý sa podľa potreby rozširuje. Jeho súčasťou je aj profesor Pavol Jarčuška, prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny UNLP.

„Situácia na Slovensku má stúpajúci trend v počte nakazených vírusom COVID-19, no v Košiciach je zatiaľ relatívne pokojná. UNLP je v tejto chvíli jednou z najlepšie pripravených nemocníc na Slovensku,“ uviedol profesor Jarčuška, ktorý má ako predseda konzília epidemiológov, infektológov a verejných zdravotníkov SR dobre zmapovanú pripravenosť jednotlivých zdravotníckych zariadení na Slovensku.

Pripravení na reprofilizáciu lôžok

„Personálne i lôžkové kapacity máme pripravené a vieme ich prispôsobiť rýchlo sa meniacej epidemiologickej situácii. Zásoby liekov, zdravotníckeho materiálu a ochranných pracovných pomôcok máme v súlade so zákonom a odporúčaniami Ministerstva zdravotníctva SR dostatočné. Striktne dodržiavame pandemický plán,“ vysvetľuje pripravenosť na aktuálny vývoj ochorenia COVID-19 generálny riaditeľ UNLP Vladimír Grešš.

Od polovice septembra testuje UNLP na COVID-19 aj pacientov pred ich plánovanými zákrokmi. Ide zhruba o 50 až 150 pacientov denne. Za testy pacienti neplatia.

„Plánované operačné zákroky zatiaľ neodkladáme a poskytujeme ich stále v plnom rozsahu, samozrejme za sprísnených hygienicko-epidemiologických opatrení, v súlade s aktuálnym usmernením hlavného hygienika SR. Každý pacient, objednaný na operačný zákrok sa musí preukázať negatívnym RT PCR testom na COVID 19, nie starším ako 72 hodín. Do samotnej operácie musí ostať v izolácii. Toto testovanie robí UNLP nad rámec aktuálnych epidemiologických opatrení,“ uviedol výkonný riaditeľ nemocnice Peter Kizek.

Vstupné kontroly od marca

Vstupnú kontrolu pacientov, ktorí prichádzajú denne na vyšetrenie, vykonáva nemocnica nepretržite od marca 2020.

„Prvotné triedenie pacientov sme na rozdiel od niektorých iných nemocníc nikdy neprerušili, hoci bol ukončený núdzový stav,“ konštatuje generálny riaditeľ Vladimír Grešš.

Pri vstupe do UNLP ide o meranie telesnej teploty, prostredníctvom monitoru a zisťovanie základných informácií o epidemiologickej a cestovateľskej anamnéze pacientov.

„Aj naši zamestnanci majú v prípade potreby prístup k bezplatnému testovaniu, ktoré zabezpečujeme kapacitami vlastného laboratória,“ dodáva P. Kizek.

Nemocnica zároveň testuje zamestnancov každého pracoviska, kde prijali pozitívneho pacienta. „Naše laboratórium je k dispozícii, pre každého zamestnanca, ktorý by sa chcel dať otestovať,“ uzavrel generálny riaditeľ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM