Eva Mikulová Správy Samospráva

Ako menej robiť, ale viac zarobiť? Pracovníčka košického magistrátu zaujímavo a "transparentne" riešila dohodára

Spolupráca a odmena s externými pracovníkmi by mala byť dohodnutá záväznou zmluvou, v ktorej sú jasne určené pravidlá. I to sa však dá obísť.

Ilustračný obrázok k článku Ako menej robiť, ale viac zarobiť? Pracovníčka košického magistrátu zaujímavo a "transparentne" riešila dohodára
Foto: Eva Mikulová

Fungujúce a transparentné Košice. Také je heslo nového vedenia mesta, ktoré hrdo prezentuje najmä primátor Jaroslav Polaček. I preto Košičanov pobúrila najnovšia kauza z prostredia magistrátu, ktorú zverejnil poslanec mestského zastupiteľstva Michal Djordjevič.

„Dostal som anonymný mail s prílohou, podľa ktorej istá pracovníčka magistrátu M.S. dohaduje odmenu pre externého spolupracovníka,“ informoval nás poslanec.

Usvedčil ich úradný list

Text úradného mailu aj s hlavičkou mesta je nasledovný:

Ahoj Lacko, po konzultácií s kolegyňou by sme mali urobiť menšie zmeny v tvojej DOVP (dohoda o vykonanej práci). Náplň činnosti bude: poradenská činnosť v oblasti externej vizuálnej komunikácií. Sadzba: 20 eur/hod. s tým, že si budeš písať dvakrát toľko hodín. Bude to takto v poriadku?"

Samotný Djordjevič to pre Dnes24 komentuje takto: „Už 2 roky počúvam o transparentnosti na magistráte, ale toto je výsmech. A určite o tomto nerozhodovala samotná pracovníčka M.S., ale i vedenie, a podľa mňa tak konala možno i s požehnaním primátora. A je možné, že to nebolo prvé takéto "transparentné“ konanie."

Mesto zareagovalo výpoveďou

O vyjadrenie sme požiadali i mesto. Hovorca magistrátu Vladimír Fabian nám zaslal nasledujúce stanovisko:

„Vedúca kancelárie primátora už včera popoludní oboznámila primátora Jaroslava Polačeka s mailom, ktorý obdržala od zamestnankyne magistrátu. Keďže zamestnankyňa mu obsah e-mailu nedokázala hodnoverne vysvetliť, rozhodol sa vyvodiť dôsledky a ukončil pracovný pomer. Primátor si zároveň nechal vyžiadať všetky dokumenty, ktoré sa mali týkať spomínanej zmluvy. Po prešetrení bolo zistené, že neexistuje žiadna podpísaná zmluva alebo návrh, o ktorom sa v e-maili píše. Vedenie mesta sa výrazne ohradzuje a odmieta praktiky, ktoré boli zverejnené v predmetnom maile.“

Stále však nie je jasné, na koho príkaz táto zamestnankyňa konala, keďže v komunikácii spomína i konzultáciu s kolegyňou a je ťažko uveriteľné, že by mohla robiť takéto kroky svojvoľne bez súhlasu nadriadených.

Zdroj: FB Michal Djordjevič
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM