Eva Mikulová Samospráva

Košickí poslanci po búrlivej debate schválili 15 miliónový úver na preklenutie krízy, FOTO

Podľa materiálov, o ktorých poslanci rokovali, by sa mesto v júli mohlo dostať do deficitu finančných zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku Košickí poslanci po búrlivej debate schválili 15 miliónový úver na preklenutie krízy, FOTO
18
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Mimoriadne mestské zastupiteľstvo v Košiciach sa konalo v stredu 29. apríla za prísnych bezpečnostných opatrení s vylúčením verejnosti okrem zástupcov médií.

Invektívy a výčitky

Bod ohľadom prijatia kontokorentného úveru vo výške 15 miliónov eur na preklenutie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami v rozpočtovom období 2020 – 2021 v súvislosti s koronakrízou, vyvolal medzi poslancami búrlivú diskusiu.

Mnohí poslanci a najmä starostovia mestských častí vytkli primátorovi, že im podľa ich slov bezprecedentne znížil vyplácanie podielových daní. Starosta MČ Pereš Jozef Karabín dokonca primátora Jaroslava Polačeka obvinil, že nevie hospodáriť.

V podobnom konfrontačnom duchu sa niesla celá niekoľkohodinová diskusia. Nakoniec však prijatie kontokorentného úveru vo výške 15 miliónov eur, poslanci schválili.

Deficit v júli

Podľa materiálov, o ktorých poslanci rokovali, by sa mesto v júli mohlo dostať do deficitu finančných zdrojov a prijatím úveru sa má predísť tejto situácii a možnému financovaniu nevyhnutných prevádzkových výdavkov. „Pre nás je prijatie úveru veľmi dôležité, aby sme neprišli do stavu, keď by mesto Košice nemalo dostatok finančných prostriedkov. Mesto Košice potrebuje na svoj chod mesačne približne 12 miliónov eur,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Ako sa v rozprave vyjadril poslanec Jozef Karabin, prijatie úveru je predčasné a nie je podložené analýzou.

MsZ schválilo prijatie úveru od Všeobecnej úverovej banky s úrokovou sadzbou 12-mesačný EURIBOR+0,19 per­centa p. a. so splatnosťou najneskôr do 18 mesiacov od podpisu úverovej zmluvy. „Nie sú to peniaze, z ktorých teraz ideme financovať chod mesta ako taký. Zaväzujeme sa, že budeme hľadať toľko peňazí, koľko budeme potrebovať, aby sme ušetrili. Ale to rozhodovanie bude o to jednoduchšie, keď budeme vedieť, či môžeme použiť eurofondy, či dostávame dotácie a rôzne kompenzácie,“ povedal Polaček s tým, že prvá fáza úspory je nastavená na sumu 8,4 milióna eur.

Na základe aktuálneho predpokladaného poklesu HDP vedenia mesta v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu odhaduje výpadok príjmov vo výške 30 miliónov eur.

Tvrdí, že bez finančných kompenzácií od štátu, respektíve úverových zdrojov, by ho nebolo schopné vykryť ani po prijatí úsporných opatrení.

Najväčší výpadok, a to 20 miliónov eur, odhaduje na dani z príjmov fyzických osôb a výpadok ďalších 10 miliónov eur predpokladá na ostatných nedaňových príjmov.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM