Eva Mikulová Správy

Aktivisti vyčistili brehy Hornádu od invazívnych rastlín, FOTO

Témou inváznych rastlín sa dlhodobejšie zaoberá občianske združenie Green Society, ktoré brigádu zorganizovalo s OZ Like - Máme radi Košice.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti vyčistili brehy Hornádu od invazívnych rastlín, FOTO
5
Galéria
Zdroj: FB Like - Mame radi Košice

Invázne rastliny sú čoraz väčším problémom naprieč Európou. Výnimkou nie sú ani Košice. Riešenie však nie je jednoduché napriek tomu, že vlastníci pozemkov majú povinnosť invázne rastliny likvidovať.

Tie však rastú rýchlosťou až meter za mesiac a systematické riešenie zatiaľ neexistuje. V sobotu 7. augusta prišla čistiť brehy Hornádu v Košiciach dvadsiatka aktivistov.

Nevyužitý potenciál

„Rozhodli sme sa upozorniť na túto tému usporiadaním brigády, na ktorej budeme odstraňovať invázne druhy rastlín z brehu Hornádu. Hornád a jeho okolie má pre Košice veľký význam. Je škoda, že jeho okolie je nevyužité. Pri Dunaji v Bratislave alebo pri Vltave v Prahe je vybudovaná infraštruktúra, vďaka ktorej sa tieto vodné toky stáli dominantou daných miest. Hornád v tomto porovnaní pôsobí zanedbane,” povedal pred brigádou predseda OZ Like – Máme radi Košice Matej Kundrát.

Spolu dvadsiatka dobrovoľníkov z OZ Green Society a LiKE v sobotu intenzívne pracovali na obnove biodiverzity tým, že odstraňovali invazívnu rastlinu pohánkovec, ktorá ničí všetky ostatné.

„Miesto nej, sme vysadili trávnatý porast. Tento priestor budú kolegovia z Green society naďalej monitorovať, nakoľko zbaviť sa nadobro tejto rastliny je ďaleko komplikovanejšie, ako ju jednoducho vytrhnúť. Možno si to bude vyžadovať ďalšie zásahy, no dnes sme svoju prácu zvládli bravúrne," informujú aktivisti.

O svojich ďalších aktivitách budú informovať a na brigády pozývať na sociálnych sieťach alebo formou avíz v médiách.

Prečítajte si tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM