Veronika Hunyadiová Správy

Bude vaša škôlka v lete zatvorená? Dieťa môžete dať do inej

Pracujúci rodičia si môžu vydýchnuť. Materské školy budú k dispozícii aj počas leta.

Ilustračný obrázok k článku Bude vaša škôlka v lete zatvorená? Dieťa môžete dať do inej
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Počas mesačnej hygienickej uzávery budú môcť deti pracujúcich rodičov, ktorí nemajú inú možnosť zabezpečiť starostlivosť o svoje dieťa, navštevovať aj iné ako „domovské“ škôlky. Mesto Košice sa na tom dohodlo s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Košiciach.

Materské školy sú otvorené celoročne, avšak vždy jeden mesiac počas prázdnin je v každej MŠ z dôvodu dôkladného vyčistenia priestorov a dezinfekcie prostredia prerušená prevádzka.

Zmenili stanovisko

Ešte v máji pritom hygienici odporučili mestu, aby materské školy mohli byť v júli a auguste otvorené iba pre tie deti, ktoré tam chodili počas bežného školského roka. To by znamenalo, že by ich v tom čase nemohli navštevovať deti napríklad z okolitých MŠ, ktoré budú v tom čase zatvorené.

Po dohode s mestom RÚVZ zmenil stanovisko a spolu našli riešenie, ktoré pracujúcim rodičom výrazne uľahčí život počas prázdnin.

„Dostávali sme množstvo otázok od nespokojných rodičov, ktorým by úplné zatvorenie ich škôlky na mesiac spôsobilo vážne problémy. Mnohí nemajú v Košiciach starých rodičov a zamestnávateľ im nedá štvortýždňovú dovolenku. Z takýchto dôvodov nás kontaktovali aj niektoré osamelé matky, či im nevieme v tejto veci pomôcť. Teší nás, že vedenie košického RÚVZ prehodnotilo svoje pôvodné stanovisko a vzhľadom na neustále sa zlepšujúcu pandemickú situáciu akceptovalo náš kompromisný návrh," informovali primátor Jaroslav Polaček s viceprimátorkou Luciou Gurbáľovou.

Viac správ z východu

Nemiešať deti

Aj počas letných prázdnin sa v škôlkach budú musieť dodržiavať všetky aktuálne platné protiepidemio­logické opatrenia. RÚVZ naďalej odporúča, aby rodičia prihlasovali svoje ratolesti do náhradných materských škôl iba v nevyhnutných prípadoch a upozorňuje, že aktuálna priaznivá pandemická situácia sa môže kedykoľvek zmeniť k horšiemu.

Počas prázdnin zároveň RÚVZ odporúča v každej otvorenej MŠ sprísniť ranný filter a čo najmenej miešať deti. Ak sa v „náhradnej“ materskej škole ocitne viac detí, ktoré počas bežného školského roka chodia inde, tie majú podľa odporúčania hygienikov vyť spolu v samostatnej triede.

Hygienici takisto radia, aby sa deti v rámci tried nepresúvali a dodržiavať izoláciu skupín. Pri akýchkoľvek príznakoch ochorenia majú rodičia okamžite kontaktovať detského pediatra.

Kedy budú ktoré škôlky otvorené nájdete v galérii pod článkom.

Foto: ilustračné

Harmonogram prevádzky materských škôl
4
Galéria
Zdroj: Mesto Košice

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM